Fawzia Rehejeh este o tânără născută în Siria, care s-a mutat de cinci ani în România, stabilindu-se la Sibiu. Zilele trecute, aceasta a relatat o experiență urâte de care a avut parte la o bancă din România. Fawzia spune că niciodată în viața ei nu s-a simțit așa de umilită și de discriminată ca acum, la banca BCR din Sibiu.
Tânăra spune că a mers la bancă pentru a-și reactiva un cont deja existent, dar care a fost închis deoarece nu l-a folosit mai mult timp. Răspunsul angajaților de la bancă au jignit-o și au umilit-o extrem de mult, spune Fawzia.
”În viața mea nu m-am simțit așa de umilită și de discriminată precum m-am simțit astăzi la o bancă din România. Imediat ce m-am mutat în România, în 2016, printre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să îmi deschid un cont bancar. Nu a durat mai mult de 5 minute să îmi deschid un cont în euro și altul în lei. Astăzi am fost la aceeași bancă pentru a-mi reactiva contul în lei, care a devenit inactiv pentru că nu l-am folosit de mult. Am ajuns la sediul băncii la ora 9, conform programării. După ce am solicitat să îmi fie reactivat contul, am fost rugată să le dau buletinul și să aștept. La ora 10 mi-am pierdut deja răbdarea. Am întrebat dacă pot să știu care este problema și de ce durează atât de mult o operațiune atât de banală? M-am gândit că poate sistemul lor nu funcționează, oricum a avut probleme tehnice când am încercat să rezolv problema online, cu o zi înainte.
Răspunsul pe care l-am primit a fost următorul: „Trebuie să așteptăm aprobarea de la București, fiindcă sunteți născută în Siria”. Eu le-am spus că sunt cetățean român, cu buletin emis de autoritățile statului. „Ne pare rău, aceasta este politica băncii”. E vina mea că sunt născută în Siria? „Aceasta este politica băncii”. Nu vi se pare că este discriminare la adresa mea, ca cetățean român? „Aceasta este politica băncii”. Când mi-am deschis contul pentru prima dată la această bancă, nu a trebuit să aștept după nicio aprobare. „S-a aplicat aceeași politică, poate s-a aprobat mai repede”. Abia am reușit să mă abțin să nu izbucnesc în plâns și am răspuns că atunci nu mai doresc să deschid cont la această bancă.”, a scris Fawzia într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Fawzia s-a născut în Siria dar are cetățenie română și aceleași drepturi depline ca și toți ceilalți români și este de părere că suspiciunile la care a fost supusă sunt absurde.
”Înțeleg că persoanele provenite din Siria și alte țări arabe în care există probleme cu terorismul trebuie verificate de către autorități și bănci, pentru activități financiare suspecte. Însă eu sunt clientul acestei bănci de câțiva ani deja și, mai presus de toate, sunt cetățean român, chiar dacă sunt născută în Siria (sunt mândră și de una și de cealaltă). Nu e suficient că eu am fugit de teroriști și de problemele politice care au distrus această țară? Chiar e nevoie ca la fiecare operațiune bancară să fiu suspectată și aprobată de la București? Oricum, cine dorește să transfere bani și să finanțeze activități ilegale nu o face prin astfel de tranzacții bancare. Dacă aceasta este politica băncii, cum ar fi ca mâine să devină politica firmelor private? Sau chiar a statului român?”, a mai adăugat Fawzia.
Ce spun reprezentanții băncii
După mediatizarea cazului, reprezentanții BCR au venit cu un drept la replică prin care își cer scuze.
„Vom contacta clienta pentru a ne cere scuze, în mod evident situația este regretabilă, chiar dacă există prevederi legislative naționale și internaționale, pe care banca trebuie să le respecte foarte strict. Le vom explica mai bine în viitor. Ne asumăm și regretăm eroarea”, a declarat pentru Transilvania News, Ionuț Stanimir, Director Marketing & Comunicare BCR.
Fawzia spune că nu se va lăsa până când nu va afla care sunt prevederile legale în baza cărora banca a făcut acele investigații suplimentare.
”Dacă BCR nu binevoiește să fie transparentă cu privire la aceste aspecte, sunt convinsă că Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania , la care am formulat o petiție, îmi va da răspunsurile necesare!”, a mai spus tânăra.
Similare
-
Alegerile prezidențiale și parlamentare la Sibiu: Lista cu toate secțiile din oraș și străzile arondate la fiecare
miercuri, 20 noiembrie, 2024
-
Cum ne protejăm locuința în sezonul rece. Recomandările pompierilor sibieni
miercuri, 20 noiembrie, 2024
-
Motociclistă lovită de un șofer neatent în trafic pe o stradă din Mediaș
marți, 19 noiembrie, 2024
-
Adevăratul motiv pentru care Daniel Niculae a venit la FC Hermannstadt. ”Ne-a lipsit..”
marți, 19 noiembrie, 2024
-
Silezia Inferioară – efectul WOW și emoții sportive pe măsura campionilor
marți, 19 noiembrie, 2024