O mulțime de leșuri de animale au fost aruncate într-un șanț din apropiere de Halta CFR din localitatea Sărata, comuna Porumbacu de Jos. O adevărată bombă biologică, date fiind bolile care pot fi transmise. Primăria a sesizat Garda de Mediu și DSV, iar cel care a aruncat cadavrele la voia întâmplării va fi pedepsit. Resturile de animale par a fi provenit de la o fermă din apropiere, potrivit autorităților locale.
Animalele în putrefacție – Ar proveni de la o fermă din sat
Comunitatea din satul Sărata, județul Sibiu, se confruntă cu o situație revoltătoare. Un cetățean a aruncat, lângă Halta CFR, într-un șanț, mai multe leșuri de animale. Este vorba despre oase, piei, organe, toate în diferite stadii de descompunere. Situația a fost semnalată, în data de 6 aprilie, de către un cititor Ora de Sibiu, localnic, care și-a dorit să rămână anonim. Ulterior, reporterii Ora de Sibiu au luat legătura cu primarul comunei, Georgeta Poșa, semnalând problema.
CITEȘTE ȘI: Animale moarte aruncate într-un șanț la Sărata – „Sunt de o săptămână acolo”
„În data de 6 aprilie, Primăria Porumbacu de Jos a fost sesizată cu privire la faptul că, lângă Halta CFR din localitatea Sărata, au fost descoperite mai multe leșuri de animale domestice, împrăștiate pe marginea drumului, situația fiind semnalată și de presa locală. Resturile animale par să provină de la o fermă din apropiere, fiind vorba de oase, piei și organe de animale, în diferite stadii de descompunere. Potrivit localnicilor din zonă, animalele au fost aruncate cu, cel mult o zi – două înainte de data la care au fost descoperite”, spune primarul comunei Porumbacu de Jos, Georgeta Poșa.
Bomba biologică de la Sărata – 600 kilograme de animale aruncate în șanț
Depozitul ilegal de leșuri este o adevărată bombă biologică, deoarece se pot transmite boli infecțioase ce pot periclita sănătatea publică, spun reprezentanții Primăriei Porumbacu de Jos care au fost nevoiți să contracteze o firmă autorizată pentru a prelua cele 600 de kilograme de resturi de animale aruncate pe marginea drumului.
„Această „ispravă”, ne costă pe toți peste 35.000 de lei din bugetul local, care este și așa insuficient pentru toate proiectele de investiții pe care ne-am dori să le realizăm. Pe scurt, Primăria Porumbacu de Jos a fost obligată să contracteze o firmă autorizată, care să preia și să neutralizeze resturile animale. După ce am contactat șapte astfel de firme, una singură, a acceptat să vină și să ridice animalele moarte. Este vorba de mai multe oi, capre, vaci și viței. Firma SC Alvi Serv SRL, din Arad, a ridicat, ieri, în total, 600 de kilograme de resturi animale, prețul per kilogram neutralizat fiind de 49,21 lei. Astfel, Primăria Porumbacu de Jos trebuie să plătească o factură de 35.136 lei pentru această operațiune de ridicare și eliminare a leșurilor de pe marginea drumului.
Ca să înțelegeți dimensiunea problemei, cu acești bani s-ar fi putut cumpăra 50 de mașini de sort, cu care s-ar fi putut amenaja toate drumurile din comună. De asemenea, s-ar fi putut face lucrările de reparații și întreținere la gardul electric ce protejează culturile agricole în Porumbacu de Sus. Dar, în loc să folosim banii în folosul comunității locale, plătim pentru lipsa de bun-simț a unor concetățeni care, pe lângă faptul că nu au un minim respect față de natură și mediul înconjurător, ne sfidează pe toți și pun în pericol sănătatea publică”, spune primarul Georgeta Poșa.
Sesizări la DSV și Garda de Mediu
Primăria comunei Porumbacu de Jos a sesizat Garda de Mediu, Poliția și Direcția Sanitar – Veterinară. Persoana care a aruncat animalele moarte va fi identificată și, ulterior, sancționată.
„Vă asigur că, astfel de gesturi nu vor mai fi tolerate. Cel sau cei care s-au descotorosit de animalele moarte pe domeniul public vor fi trași la răspundere. Am sesizat Direcția Sanitar – Veterinară, Poliția și Garda de Mediu și am încredere că autoritățile vor face toate demersurile necesare pentru identificarea vinovaților și sancționarea acestora potrivit legilor în vigoare”, spune primarul Poșa.