Dacă în anii precedenți pensiunile din Sibiu erau pline, în 2021 situația este total diferită. Turiștii nu se înghesuie să viziteze orașul de pe Cibin, majoritatea alegând să petreacă sărbătorile pascale acasă, în sânul familiei.
Mai sunt doar câteva zile până la Sărbătoarea Învierii Domnului, perioadă în care, de regulă, pensiunile din Sibiu erau pline. Anul acesta, majoritatea proprietarilor spun că deși au făcut oferte avantajoase, oamenii nu prea vin. Pentru pensiunile din centrul orașului, prețurile variază între 150 și 200 de lei
”Nu avem rezervări, nu avem absolut nimic pentru perioada asta. E groaznic, nu vă pot spune, nu e nimeni în pensiune, numai angajatul nostru. În anii trecuți veneau mulți turiști străini, veneau și din țară. Anul acesta însă, toată lumea alege să facă ceva acasă, mai ales că este și vremea urâtă.”, spune administratorul pensiunii Casa Weidner din Sibiu.
Pensiunile din zona periferică a Sibiului spun că au ceva rezervări, însă mult mai puține decât în anii precedenți. Pe lângă efectele pandemiei, aceștia mai menționează și unele probleme administrative. Pensiunea Carmen, de exemplu, spune că turiștii se feresc să vină din cauza lucrărilor de pe strada Podului care îngreunează accesul spre pensiune.
”Și la noi este foarte prost, de anul trecut e strada Podului în lucru, accesul către pensiune e complicat. Nu ne încurcă așa mult pandemia cât ne încurcă drumul. Momentan avem doar două camere rezervate.”, spune administratorul pensiunii Carmen.
Persoanele aleg pensiunile mai retrase, nu pe cele din oraș
Proprietarii pensiunilor spun că pandemia și restricțiile i-au pus la pământ. Oamenii aleg să viziteze orașele pentru a putea petrece timpul frumos, pentru a admira obiectivele turistice sau pentru a savura preparatele tradiționale locale. Așa cum toate aceste lucruri nu pot fi făcute din cauza restricțiilor, românii nu mai călătoresc.
”Din păcate în perioada asta lumea caută locații mai izolate, pe la munte. În comparație cu anii precedenți avem foarte multe locuri libere. Pandemia și restricțiile sunt de vină. Am făcut oferte de preț, 140 de lei pe noapte pentru o cameră dublă dar nici așa oaspeții nu se înghesuie, avem rezervate aproximativ 20 la sută din locuri.”, spune proprietarul pensiunii Althof Sibiu.
Sibienii speră că din iunie restricțiile vor fi reduse și că pe timpul verii măsurile restrictive se vor diminua, ca să-și poată desfășura activitatea.
”E jale, ca avem trei camere rezervate, foarte slab. În ceilalți ani era plin, am făcut oferte dar nu le-a accesat nimeni. Daca ar relaxa măsurile și ar deschide restaurantele lumea ar veni. Oamenii nu vin să stea în casă, că stau destul. Noi sperăm că de la 1 iunie se va mai relaxa.”, spune proprietara pensiunii Amso din Sibiu.
Oameni buni, nu vine nimeni pentru ca aveți condiții slabe, un minim al anilor 2007-2008, angajați slabi, demotivați și aroganți și potențial turistic limitat! Infrastructura rutieră este deficitara – in Sibiu petreci in trafic Per km mai mult ca in orice alt oraș al țării! O alta problema ar fi imaginile de pe Corso cu vânzătorii ambulanți, clovnii, scocurile și baloane tipice bâlciului din târgul provinciei care aduna tot lucrul slab , gură cască și minoritarii din localitățile limitrofe! Terminați cu pr absolut jenant legat de capitala gastronomica- nicăieri in Europa nu se mănâncă mai prost ,mai puțin și in condiții mai rele ca in Sibiu! Câștigați turistul cu bani, elevat și dispus sa revină in urbe prin servicii, decența și inteligenta ! Altfel,turismul cu sașii nostalgici din Regensburg și Landschut ,când numai ei se plimbau pe Corso și romanii erau scoși afara la căderea nopții, și care consuma 3 beri din piața mică și 2 din Billa va dispărea și el!