parolele de internet ale românilor, ușor de spart de hackeri

Românii nu folosesc parole foarte sofisticate pentru conturile de pe internet, asta chiar dacă atacurile cibernetice s-au dublat în ultimii ani. Din această cauză hackerilor le este ușor să spargă conturile de socializare, iar de aici până la clonarea celor bancare nu mai e decât un pas.

Atacurile cibernetice au explodat în ultimii ani, iar asta poate fi și vina celor care nu își aleg corect parolele. Un studiu recent arată ca 15% dintre utilizatorii de internet își aleg parolele în funcție de numele animalelor de companie, 14 % folosesc chiar numele membrilor de familie, iar alții aleg să folosească numele echipei sportive preferate pentru a își securiza conturile, scrie digi24.ro

parolele de internet ale românilor, ușor de spart de hackeri

Data nașterii celor apropiați este una dintre preferințele românilor, pe lângă alte idei mai puțin inspirate. Iată ce au declarat câteva persoane intervievate la întâmplare, pe stradă:

– Nu știu. Date de naștere, date importante din viața mea, ceva de genul, spune o tânără.

– Parola…o poreclă după numele meu, declară un bărbat.

– Și nu vă este teamă că este ușor de ghicit?

– Nu, că nu știe nimeni parola mea de când eram copil.

Alții în schimb, preferă parolele complicate.

– Eu fiind istoric, în general mă gândesc la denumiri din Egipt. Nu știu, combin niște nume de prințese din Egipt, o combinație din asta și atunci e mai greu de aflat, arată o doamnă.

– Mă gândesc la ceva profesional. Nu știu. Encefalopatie hepatică, îți spun una, declară un tânăr.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și recomandă metode alternative pentru protejarea conturilor.

„Chiar dacă ne reduce gradul de comoditate, trebuie să folosim parole unice pentru fiecare serviciu online și suficient de puternice pentru a nu putea fi ghicite. Ele nu trebuie să fie foarte complexe. Trebuie să respecte câteva reguli. Să folosească litere mari, câteva cifre sau un simbol. Toate serviciile online folosesc autentificare în doi pași. Asta înseamnă să intrăm în setările aplicației respective sau ale serviciului respectiv și să căutăm această opțiune. Ea poate veni prin SMS, prin mail sau prin aplicații dedicate ale telefonului mobil”, explică Silviu Stahie, analist în securitate cibernetică.

Un aspect relevant, poate, pentru educația informatică pe care o au românii este că 6% dintre cei care au răspuns în cadrul studiului mai sus menționat au recunoscut că folosesc chiar cuvântul „parolă” pentru a-și proteja conturile.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică