bani pentru sibiu prin pnrr - sume alocate pentru gestionarea deșeurilor, tren interurban și un centru al științei
FOTO: arhivă

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) promite o Românie a anului 2026 verde, digitală, cu transport curat, școli moderne și medicină performantă. În documentul prezentat este desenat chipul unei noi țări – o nouă Românie – care va fi modernizată cu 29,2 miliarde de euro. Este vorba despre reforme și o serie de transformări esențiale pentru a rămâne „în pas cu Europa modernă”. Sibiul va primi bani pentru gestionarea deșeurilor, pentru un tren interurban, pentru modernizarea liniei ferate de circulație a trenului între Sibiu și Copșa Mică, cât și pentru un Centru al Științei.

PNRR promite ca în anul 2026 în România să existe transport modern, cu trenuri cu alimentare pe hidrogen, pe o linie care nu este electrificată. Potrivit documentului, „va fi o Românie cu clădiri refăcute și cu energie curată, o Românie antreprenorială și digitală, cu mai puțină sărăcie, atractivă pentru turiști”.

bani pentru sibiu prin pnrr - sume alocate pentru gestionarea deșeurilor, tren interurban și un centru al științei

Gestionarea deșeurilor

Sunt planificate investiții care vizează dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată în mai multe județe, printre care și Sibiu.

„Cea mai mare alocare (840 mil. euro) este prevăzută pentru investițiile de modernizare, completare și dezvoltare a SMID-urilor în corelare cu PJGD / PMGD. Estimarea necesarului investițional la nivel de județ a fost realizată pe baza planurilor județene de gestionare a deșeurilor, adoptate sau în curs de adoptare, și a studiilor de fezabilitate pentru proiecte de SMID aprobate (SMID Galați) sau aflate în pregătire (SMID Ilfov, SMID Brașov, upgrade SMID Sibiu, Bistrița Năsăud, Bacău, Sălaj, Dâmbovița)”, se arată în document.

Zona metropolitană – Tren interurban

În PNRR se vorbește despre zona metropolitană și dezvoltarea infrastructurii feroviare. De asemenea, în documentul se arată că vor fi construite conexiuni feroviare către aeroporturile internaționale din mai multe orașe.

„Este necesară digitalizarea sistemelor din domeniul feroviar care să permită creșterea mobilităţii şi accesibilităţii la acest mod de transport, inclusiv prin implementarea sistemului ERTMS/ETCS pe coridoarele reţelei TEN-T şi prin extinderea reţelei de fibră optică. În contextul actual, se identifică necesitatea dezvoltarea infrastructurii feroviare aferente zonelor metropolitane, prin încheierea de acorduri de parteneriate cu administraţiile publice locale în marile centre urbane din ţară, de exemplu: București, Cluj, Braşov, Timişoara, Iaşi, Oradea, Sibiu precum și construirea conexiunilor feroviare la aeroporturile internaționale (București T1 și T2, Brașov, Sibiu, Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca și Constanța)”, se arată în document.

Sibiu – Copșa Mică cu trenul. Eliminarea restricțiilor de viteză

De asemenea, în PNRR se arată că vor fi făcute investiții complexe pe ruta Sibiu – Copșa Mică pentru a elimina restricțiile de viteză și pentru a permite circulația trenurilor în siguranță.

bani pentru sibiu prin pnrr - sume alocate pentru gestionarea deșeurilor, tren interurban și un centru al științei

„Intervențiile de tip Quick Wins au rolul important pentru căile ferate intens circulate, în special de trenuri de marfă, pe care starea de degradare este accelerată. Astfel, intervențiile punctuale de tip Quick Wins au rolul de a permite circulația trenurilor în condiții de siguranță și viabilitate până la momentul implementării proiectelor de modernizare.

Intervențiile de tip Quick Wins prevăd eliminarea restricțiilor de viteză prin lucrări de mică anvergură care constau în îmbunătățirea suprastructurii căii ferate (șina, traversele, aparate de cale, piatră spartă) sau orice alt element care va conduce la creșterea vitezei de circulație pentru trenurile de călători și marfă, cu impact direct și imediat asupra duratei călătoriei și/sau asupra creșterii siguranței și confortului călătorilor.

Prioritare vor fi acele intervenții în care câștigul în minute este cel mai mare (ex: repararea sau schimbarea unui macaz pe care viteza restricționat de circulație este de 30 km/h, localizat pe un sector de cale ferată pe care viteza constructivă este de 120 sau 140 km/h). Sporirea vitezei până la cea stabilită se poate face pentru un sector cu viteză restricționată și prin lucrări de refacție a căii ferate (conform MPGT, 2016)”, se arată în document.

Locomotivă cu baterii

Pe ruta Sibiu – Copșa Mică va circula o locomotivă cu baterii. „În ce privește alocarea defalcată între tipurile de material rulant, aceasta va avea în vedere rutele programate și gradul de electrificare. În mod specific avem situații în care 80% din traseu este electrificat și 20% neelectrificat (ex. București – Brașov – Sighișoara – Copșa Mică –electrificat TEN-T, Copșa Mică – Sibiu – linie simplă neelectrificată). În acest caz pe ruta electrificată va fi folosită tracțiune electrică cu alimentare directă din rețea (perioadă în care se încarcă și bateriile), iar pe secțiunea neelectrificată se va circula cu tracțiune electrică pe bază de baterii”, potrivit documentului.

Centru al Științei la Sibiu

În cadrul PNRR, se propune realizarea a trei centre ale științe, în trei orașe ale țării: Sibiu, Iași și București.
Cele trei centre ale științei vor avea la bază același concept, iar locațiile vor fi alese pe bază de concurs de proiect. Vor putea aplica primăriile din aceste orașe, care vor pune la dispoziție terenul cu dotările și infrastructura necesară realizării proiectului.

Science Centre este muzeul tehnic dedicat educației interactive și experiențiale care permite cetățenilor să exploreze și să înțeleagă cunoștințele despre știință, tehnologie, sistemele vieții și fenomenele asociate acesteia și să promoveze participarea la conservarea ecosistemului natural.

Panul Național de Redresare și Reziliență poate fi citit AICI.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică