Chinezii reiau lupta pentru a obține contractul pentru lotul patru al Autostrăzii Sibiu – Pitești. Aceștia au fost excluși din procedură, iar austriecii de la Porr fuseseră declarați câștigători. În urma deciziei CNSC din 30 martie, chinezii au formulat o plângere la Curtea de Apel București, iar marți, 8 iunie, contestația lor a fost admisă.
Amintim că pe 4 martie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești, Tigveni – Curtea de Argeș.
„Ofertantul desemnat câștigător este S.C. PORR CONSTRUCT S.R.L., cu preţul de 1.678.873.121,77 Lei fără TVA”, a informat atunci CNAIR.
Durata contractului este de 60 de luni, din care 16 luni perioada de proiectare și 44 de luni perioada de execuție a lucrarilor. Perioada de garanție a acestora este de 10 ani.
Ulterior, chinezii de la China Railway și italienii de la Rizzani de Eccher au depus contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), din cauză că ofertele lor fuseseră excluse din licitație.
Pe 30 martie, CNSC a admis contestația italienilor, dar a respins-o pe cea a chinezilor. Chinezii fuseseră excluși din licitația pentru secțiunea 4 din cauza unei sancțiuni a Băncii Mondiale în Georgia.
În urma deciziei CNSC din 30 martie, chinezii, austriecii și CNAIR au formulat plângeri la Curtea de Apel București.
Rămâne de văzut cine va fi declarat câștigător al procedurii în urma deciziei definitive de marți a Curții de Apel București. Oricine va fi acela, nu este exclusă ulterior o nouă rundă de contestații.
CNAIR a lansat pe 9 martie 2019 licitaţia de „Proiectare și execuție Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș”. Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru construcția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș (km 81+900 – km 91+761) în lungime de 9,86 km, din care 1,35 km aferenți tunelului Momaia.
În cadrul contractului vor fi realizate mai multe lucrări de artă având o complexitate ridicată, astfel:
- Construirea a 12 poduri, pasaje și/sau viaducte, având o lungime medie de 230 de m., dintre care, cel mai lung fiind Viaductul de la km. 84+341, în lungime de 630 de m.
- Construirea unui Tunel în lungime de 1350 de m, în zona de traversare a dealului Momaia, județul Argeș.