reacția spitalului județean după ce o femeie a acuzat că medicii i-au lăsat mama să moară - „aparținătoarea minte”
foto: arhivă

O femeie din Sibiu a făcut acuzații grave la adresa cadrelor medicale din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. Mama acesteia s-a stins pe patul de spital săptămâna trecută, iar la scurt timp femeia a declarat că medicii au lăsat-o „să moară cu zile”. Șeful UPU, medicul Constantin Roșca, spune că relatările aparținătoarei sunt minciuni și că mama acesteia a fost preluată și tratată ca atare, fiindu-i acordat tot sprijinul.

Mitroiu Ana a ajuns la spital joia trecută după ce în cursul dimineții aceleași zile s-a simțit rău, având dureri în zona abdominală. Aceasta a fost adusă la unitatea medicală de fiica ei, care îi acuză acum pe medici că n-au ajutat-o și au lăsat-o să moară. Femeia susține că de la ora 14:00 și până spre seară, mama sa a fost abandonată pe holurile Urgenței, iar decesul mamei se datorează lipsei de interes a cadrelor medicale.

reacția spitalului județean după ce o femeie a acuzat că medicii i-au lăsat mama să moară - „aparținătoarea minte”

„Mama mea a murit din cauza lor. Au lăsat-o să moară cu zile. A stat ore în șir pe hol, pe scaun, cu mâna la cap. Avea diaree, vomă, nu i-au pus nicio perfuzie, nu i-au dat niciun calmant. Mă doare sufletul când mă gândesc prin ce a trecut. A avut dureri de la 5 dimineața până azi (n.red.: de joi până vineri). A murit azi (n.red.: vineri) la ora 8. Cum să te lase așa ca pe un animal? A făcut pe ea fiindcă nu putea să se ridice să meargă la toaletă. I-am pus eu un pampers, am schimbat-o acolo în spital. Abia la ora 12 noaptea au dus-o într-un salon”, a declarat, vinerea trecută, fiica Anei Mitroiu, femeia decedată.

DETALII DESPRE SUBIECT AICI: Acuzații grave la adresa Spitalului Județean Sibiu – „Mama a murit cu zile. Au tratat-o ca pe un animal”

„Cum poate aparținătoarea să mintă cu nerușinare?”

În urma acuzațiilor făcute de sibiancă, Ora de Sibiu a transmis o solicitare către SCJU Sibiu prin care a cerut lămuriri cu privire la situația descrisă de femeie. Șeful secției UPU Sibiu, Constantin Roșca, a transmis, miercuri, că aparținătoarea „minte cu nerușinare” și că nimic din ce a declarat nu este adevărat. Femeia a fost consultată, a primit tratamentul adecvat, iar totul poate fi dovedit cu ajutorul camerelor de supraveghere instalate în spital.

„Pacienta Mitroi, în vârstă de 80 de ani, nu era nici pe departe o pacientă care a murit cu zile <<tratată precum un animal>>, ci a fost o pacientă care suferea de cancer gastric cu metastaze, boală incurabilă complicată la momentul internării cu ocluzie intestinală. (…) Cum poate să spună această aparținătoare că mama ei a fost abandonată pe holurile urgenței, când ea s-a prezentat în Urgență ca pacientă a unuia dintre chirurgii SCJU Sibiu, (medicul său curant, care a operat-o în urmă cu câțiva ani de cancer gastric), pacienta fiind în evidențele spitalului? La fel cum procedăm în cazul tuturor pacienților, și această pacientă fost preluată și tratată ca atare, fiindu-i acordat tot sprijinul. Cum poate afirma aparținătoarea că mama ei a fost uitată pe holurile urgenței fără să fie băgată în seamă când în realitate a fost introdusă la ora 14.05 minute (la 3 minute de la prezentarea în UPU, conform camerelor de supraveghere din UPU) în cabinetul de consultații (pacienta a ajuns în UPU la ora 14.02, FO nr. 23973), fiind preluată imediat de medicul de gardă (Dr. Constantin Roșca) și investigată. Cum poate aparținătoarea să mintă cu nerușinare spunând că o fost tratată precum un animal și nu i s-a făcut nimic în UPU, când în următoarele 6 ore s-au făcut următoarele (totul este consemnat în FO și poate fi probat):

  • primul consult ora 14.05 – stabilește suspiciunea de ocluzie intestinală la o pacientă cu eventrație gigantă postlaparotomie (pentru cancer gastric operat);
  • recoltare de sânge pentru analize în vederea evaluării biologice și biochimice – recoltarea analizelor se face la 14. 10 și rezultatele sunt gata la ora 15.50;
  • programare la evaluare imagistică și efectuează radiografia abdominală pe gol la ora 14. 30 – prezența nivelelor hidroaerice confirmă suspiciunea clinică a ocluziei intestinale;
  • consult chirurgical efectuat de către medicul chirurg de gardă la ora 16.00 (la 10 minute după finalizarea rezultatelor analizelor de sânge), urmează protocolul de evaluare și solicitare examen CT abdominal (acest examen nu se putea face înainte de finalizarea analizelor, deoarece un pacient neoplazic complicat cu mare probabilitate necesită examinarea CT cu contrast);
  • programare la CT abdominal și efectuarea acestuia la ora 17.00. rezultatul examinării CT vine la interval de câteva ore pe fondul numărului mare de investigații care se fac în secția noastră”, spune medicul Constantin Roșca.

Roșca a precizat că femeia a fost izolată în cabinetul de ghipsare al secției, contrar spuselor fiicei acesteia, care a declarat că „mama a fost abandonată ore în șir pe holuri”. De asemenea, acesta a mai precizat că aparținătoarea a fost lăsată să vorbească cu pacienta, chiar dacă în această perioadă nu este permisă vizitarea pacienților.

„În toată perioada cât s-a așteptat rezultatul analizelor, pacienta a fost izolată in cabinetul de ghipsare al secției (cabinet cu un pat, în încercarea de a-i oferi pacientei tot confortul, fapt ce ar trebui recunoscut de aparținătoare, dacă mai are un gram de onoare (în ciuda uzanțelor actuale când aparținătorii nu au voie să intre la pacienți într-un spital aflat în carantină) am permis aparținătoarei să intre câteva minute și să socializeze cu pacienta, empatizând cu gravitatea bolii și a stării pacientei. <<În timp ce mama sa se afla pe holurile Urgenței, femeia a așteptat afară, în curtea spitalului. Și-ar fi dorit să intre înăuntru să vorbească cu ea, să vorbească cu medicii, să o ajute într-un fel, dar, din cauza situației epidemiologice actuale, nu s-a putut. Aceasta povestește că le vedea pe asistentele medicale cum treceau pe lângă mama sa fără să le intereseze de starea ei.>> – sunt cuvintele unei persoane care probabil nu știa că UPU are sistem de urmărire video. Înțeleg durerea pe care o poate provoca moartea mamei, empatizăm cu familia, dar de aici și până la a minți este cale lungă. Cum poate afirma că nu i s-a administrat calmante mamei sale? Aceasta între ora 14.30 și 20.00 a primit 3 reprize de calmante (fapt consemnat în FO). În contextul bolii este posibil ca durerea să nu cedeze, dar nu poți afirma că nu s-au administrat calmante! ”, mai spune Roșca.

Medicul a precizat că, într-adevăr, internarea femeii a fost făcută aproape de miezul nopții, „dar tot acest timp a fost folosit pentru pregătirea pacientei preoperatorie (analize, evaluare imagistică, stadializare oncologică). După momentul plecării pacientei pe secția chirurgie nu știu ce s-a mai întâmplat, dar am ferma convingere că s-a făcut absolut tot ce a fost necesar pentru această pacientă și pe secția Chirurgie II unde a fost internată”.

Reprezentanții spitalului – „Pacienta a suferit un stop cardio-respirator”

Suplimentar celor comunicate de Constantin Roșca, medicul șef al UPU Sibiu, reprezentanții spitalului precizează că, după internarea pacientei în cadrul secției Chirurgie II, aceasta a primit în continuare îngrijirile medicale și terapia necesară în vederea intervenției chirurgicale.

Starea de sănătate a femeii s-a degradat brusc, astfel că a fost dusă pe secția Terapie Intensivă, acolo unde a suferit un stop cardio-respirator.

„Pe fondul degradării bruște a stării generale a pacientei și în condițiile riscurilor majore asociate intervenției chirurgicale, s-a decis temporizarea acesteia și continuarea reechilibrării pacientei în terapie Intensivă. Din nefericire, în pofida eforturilor medicilor și a tratamentului aplicat, starea pacientei a continuat să de degradeze iar aceasta a suferit un stop cardio-respirator care nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Vă asigurăm că întreg personalul spitalului care a fost implicat în procesul de investigare și tratament al pacientei a acționat cu bună credință, respectându-și meseria și făcând tot posibilul pentru a salva viața pacientei”, spun reprezentanții spitalului.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică