- Bărbatul era „suspectat cel puţin de la începutul lunii octombrie 2020 că ar fi fost angajat la un serviciu de informaţii rus.”
- Au fost efectuate percheziţii la domiciliul şi la locul de muncă al acestuia, iar sâmbătă a fost adus în faţa unui judecător care a decis să îl aresteze preventiv.
Între octombrie anul trecut şi iunie, s-a întâlnit „de cel puţin trei ori cu un agent al serviciilor de informaţii externe ruseşti,” potrivit aceleiaşi surse. În timpul a cel puţin două dintre aceste întâlniri, „a furnizat informaţii despre universitate şi a primit în schimb sume de bani în numerar”.
Nu au fost furnizate alte detalii cu privire la acest om sau la universitatea germană în care a lucrat, procuratura indicând doar că este asistent ştiinţific „la o catedră ştiinţifico-tehnică”.
Au fost efectuate percheziţii la domiciliul şi la locul de muncă al acestuia, iar sâmbătă a fost adus în faţa unui judecător care a decis să îl aresteze preventiv.
Nici Rusia, nici Germania nu au reacţionat imediat, dar relaţiile dintre cele două state sunt tensionate, în special din cauza problemei din Ucraina sau a acuzaţiilor de spionaj cibernetic la adresa Moscovei. Dar mai presus de toate, încercarea de otrăvire a lui Alexeï Navalnîi în august 2020, ceea ce a contribuit cel mai mult la deteriorarea relaţiilor germano-ruse. Angela Merkel şi Vladimir Putin au, de asemenea, o relaţie dificilă.
Serviciile de informaţii ruseşti au cunoscut o revigorare puternică în Europa în ultimii ani, potrivit experţilor. La începutul primăverii, Italia a anunţat expulzarea a doi oficiali ruşi după prinderea în flagrant a unui ofiţer de marină italian care a predat documente clasificate unui militar rus. Mulţi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi în ultimele luni din Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa şi Republica Cehă.