- Negociatorii Uniunii Europene au încheiat vineri un acord privind reformele în uriaşul program de subvenţii agricole al blocului comunitar, introducând noi măsuri menite să protejeze fermele mici şi să limiteze impactul agriculturii asupra mediului.
- Acordul pune capăt unei lupte de aproape trei ani pentru viitorul politicii agricole comune a UE, care va absorbi aproximativ o treime din bugetul UE 2021-2027, cheltuind 387 miliarde de euro pentru plăţi către fermieri şi sprijin pentru dezvoltarea rurală.
Reprezentanţii statelor membre ale UE şi ai Parlamentului European au încheiat acordul, care îşi propune să transfere banii de la practicile agricole intensive la protejarea naturii şi să restrângă la 10% din gazele cu efect de seră ale UE emise de agricultură.
Acordul va impune ţărilor membre să cheltuiască 20% din suvenţile pentru fermieri pe „scheme ecologice” care protejează mediul în perioada 2023-2024, crescând la 25% între 2025-2027, potrivit proiectului obţinut de Reuters. Acordul final nu a fost încă publicat.
Orice fonduri sub aceste limite care nu sunt cheltuite pentru ecosisteme trebuie să fie cheltuit pentru măsuri ecologice în alte zone.
Alocarea acestor fonduri către fermieril ar urma să fie condiţionate de respectarea normelor de mediu, cum ar fi alocarea a 4% din terenurile arabile pentru zonele în care natura se poate reface sau rotirea culturilor anual pentru a spori sănătatea solului.