România stă bine la capitolul turiști străini pe timp de pandemie. A înregistrat una dintre cele mai mici scăderi din Europa ale sosirilor turiştilor străini în primele luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, conform datelor Comisiei Europene de Turism.
Astfel, în cazul pieţei locale, se remarcă un declin de 68,6% al numărului de turişti străini sosiţi în perioada ianuarie – aprilie faţă de primele patru luni din 2020. Aceasta este a cincea cea bună evoluţie dintre ţările membre ale Uniunii Europene..
Această evoluţie aparent pozitivă vine ca urmare a faptului că România nu a fost niciodată o ţară populară în rândul vizitatorilor străini.
Pentru economiile care se bazau mult pe turism, pandemia a fost o lovitura grea.
Declinul puternic, de peste 90%, pentru state precum Malta, Portugalia sau Austria, vine şi în contextul în care în primele două luni din 2020 graniţele erau deschise şi se circula în voie, pe când în acest an multe ţări au avut restricţii dure de călătorie în aceeaşi perioadă.
Singura ţară din Europa care a înregistrat o creştere a numărului de turişti străini în primele luni ale acestui an a fost Croaţia, cu un avans de 23,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Croaţia a fost una dintre primele ţări europene care a permis intrarea turiştilor vaccinaţi fără să mai stea în carantină. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că industria turismului are nevoie de o recuperare cât mai rapidă, astfel încât efectele asupra economiei ţării să fie cât mai mici. Totodată, în Croaţia se desfăşoară un program de vaccinare specific, care acordă prioritate lucrătorilor din turism pentru a facilita o redeschidere mai rapidă a întregii industrii. Această industrie este printre cele mai dependente de turism.
La polul opus se află Austria, care a suferit cea mai mare scădere procentuală a sosirilor de vizitatori, raportând o scădere cu 97% în primele patru luni ale anului 2021. În timp ce măsurile stricte de izolare au contribuit la controlul focarelor, acţiunile luate au avut efecte severe asupra sezonului de vârf al schiului din Austria.
La nivel european, sosirile turiştilor internaţionali a scăzut cu 83% în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Reducerea treptată a restricţiilor, intensificarea campaniilor de vaccinare din Europa şi redeschiderea UE către călătorii complet vaccinaţi din ţările membre uniunii oferă însă un anumit impuls în lunile de vară.