"învingătoarele" din sibiu şi-au spus poveştile la forumul învingătoarelor

După un an în care pandemia le-a ținut la distanță, femeile din Rețeaua Învingătoarelor au fost din nou împreună față în față vineri, 16 iulie, la București la Forumul Învingătoarelor 2021, eveniment anual organizat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., ca parte a programului Și Eu Reușesc care dezvoltă comunități de suport pentru depășirea situațiilor de abuz în cuplu. Rețeaua Învingătoarelor este prima și cea mai mare comunitate din România a femeilor care s-au confruntat cu violența domestică și oferă ajutor altor femei în situații similare. Scopul evenimentului a fost de a discuta despre provocările dar și reușitele din ultimul an, de a integra noile membre și a celebra curajului necesar pentru a rupe cercul vicios al violenței, mai ales în condiții de pandemie.

"învingătoarele" din sibiu şi-au spus poveştile la forumul învingătoarelor

Au participat peste 50 de femei din comunitățile Și Eu Reușesc București, Brașov, Satu Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, dar și din alte localități unde există învingătoare active: Hunedoara, Galați, Craiova. Femeile din Republica Moldova au fost de asemenea prezente la eveniment și au vorbit despre experiența dificilă din timpul pandemiei dincolo de Prut. Programul Și Eu Reușesc există de un an și în Republica Moldova, unde A.L.E.G. a oferit mentorat pentru organizații active în combaterea violenței și pentru învingătoare, cu sprijinul UN Women Moldova, al Ambasadei Suediei în Republica Moldova și al Coaliției “O viață fără violență“. Alături de învingătoare, la forum și-au adus aportul și specialistele care lucrează pro-bono în comunitățile Și Eu Reușesc – avocate, psihoterapeute și asistente sociale – mobilizate cel mai adesea de partenerii locali ai programului: Asociația ANAIS, Pas Alternativ, GRAB – Grup de suport al femeilor trecute prin abuz.

Cele mai multe dintre participante au povestit că au trecut mai ușor peste carantină și perioada de distanțare socială datorită grupurilor de comunicare online asociate programului – Am avut tot timpul o soră disponibilă să mă asculte, așa că sunt recunoscătoare pentru suroritate” a spus Maria din Republica Moldova, foarte apropiată, în ciuda distanței, de comunitatea din Satu Mare. Universul așa le asează că atunci când ea e jos, sunt destul de tare pentru a-i ridica moralul” a adăugat Iuliana. Sunt recunoscătoare psihoterapeutei mele și grupului de suport care m-a ajutat să mă accept și vreau să ajut mai multe femei să înțeleagă ce mult contează participarea la un grup” a fost mesajul unei învingătoare din București.

La eveniment au pariticipat și susținători ai programului precum Ashoka România care a oferit exemplul de bună practică din Spania care a inspirat debutul programului în 2018. Adjuncta șefului de misiune diplomatică din cadrul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii în România, Tanya Collingridge, s-a adresat în limba română participantelor la forum și le-a felicitat pentru curaj, reafirmând suportul ambasadei pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Printre planurile de viitor ale rețelei se numără realizarea de parteneriate cu angajatori din diverse orașe din țară pentru a facilita locuri de muncă demne pentru femeile care au nevoie de integrare pe piața muncii pentru a depăși situații de dependență economică.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică