Doliu în mediul academic din Sibiu - A murit profesorul universitar Mihai Racovițan

Comunitatea academică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu este în doliu. Conf.univ.dr. Mihai Augustin Racovițan, unul dintre cei mai apreciați profesori ai specializării Istorie, a plecat dintre noi.

Doliu în mediul academic din Sibiu - A murit profesorul universitar Mihai Racovițan

Născut la 26 octombrie 1943, Mihai Racovițan a absolvit în anul 1961 Liceul Teoretic Alexandru Sahia din Târnăveni, Clasa Umanistică, iar între 1961-1963 a urmat cursurile Școlii tehnice financiare din Cluj-Napoca.

Pasiunea pentru studiul istoriei i-a îndreptat pașii înspre Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, în anul 1969 devenind licențiat în Istorie, iar în anul 1996 primind, din partea aceleiași instituții, titlul de Doctor în Istorie, cu calificativul magna cum laude, tema tezei de doctorat: Alexandru Vaida Voievod între Memorand și Trianon. 1892-1920.

Activitatea de predare în cadrul învățământului superior a început-o în anul 1991, la Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, unde a deținut postul de lector pentru disciplina Istoria artei militare a românilor, tot aici ocupând între 1995-1998 funcția de muzeograf.

În perioada 1998-2008, Mihai Racovițan a fost conferențiar în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la Facultatea de Istorie și Patrimoniu Nicolae Lupu de atunci, predând discipline din sfera perioadei moderne a românilor și universală, catedra fiind locul unde a împărtășit cu multă dăruire cunoștințele sale și inspirat generații de studenți.

Mihai Racovițan lasă în urma sa o importantă moștenire culturală, fiind autor și co-autor la zece volume, printre care amintim: Aurel Popa, participant la făurirea României Mari, Editura Universității „Lucian Blaga”  din Sibiu, Sibiu, 2005; Istoria Națională în preocupările ASTREI și Academiei Române, Colecția Bibliotecii ASTRA (serie nouă), Sibiu, 2001; Transilvania – Istorie și dăinuire românească, Editura Sirius, București, 1997, a semnat peste 40 de articole și studii de specialitate și a participat, prezentând comunicări, la alte circa 300 de sesiuni și simpozioane în domeniul istoriei.

Mihai Racovițan a fost prim-vicepreședinte al Societății Culturale Avram Iancu și membru în Societatea istoricilor din Transilvania și Banat.

„Ne luăm rămas-bun de la colegul nostru și suntem alături de familia îndoliată în aceste momente grele! Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!”, a transmis Conducerea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Ultima oră

Comentariul meu

Publică