La nivelul DGASPC Sibiu se află în implementare proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”.
DGASPC Sibiu îşi propune angajarea în cursul anului 2021, a cel putin 20 de asistenţi maternali profesionişti.
În prezent în cadrul DGASPC Sibiu sunt angajati 153 de asistenți maternali profesionisti, care au în îngrijire 235 de copii. Dintre acestia, 22 de asistenţi maternali îngrijesc 26 de copii cu dizabilităţi.
DGASPC Sibiu își propune prin intermediul proiectului care se va derula până la sfârșitul anului 2023, extinderea actualei rețele de asistenți maternali profesioniști în 2021 cu încă 10 persoane și formarea profesională a tuturor asistenților maternali angajați în cadrul instituției.
În condițiile în care continuarea procesului de dezinstituționalizare și închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi este o necesitate stringentă pentru dezvoltarea optimă a copiilor, proiectul vine în sprijinul dezvoltării și profesionalizării actualei rețele de asistenți maternali, care reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni.
Asistentul maternal profesionist este o persoană fizică, atestată, care asigură prin activitatea pe care o desfășoară la domiciliul său, creșterea, îngrijirea și educarea copilului pe care îl primește în plasament. Condițiile pe care persoanele interesate trebuie să le îndeplinească sunt următoarele:
- nivel de instruire – minim 8 clase
- domiciliul pe raza județului Sibiu
- spațiu suficient pentru copil
- să nu aibă probleme medicale
- să nu aibă cazier
Asistenții maternali sunt obligați să asigure integrarea copilului în viața socială (înscrierea la grădiniță, școală, etc.), să asigure creșterea și îngrijirea copilului (înscrierea la medicul de familie, regim alimentar corespunzător vârstei, respectarea tratamentului medicamentos, evaluarea medicală periodică a copilului), să participe la întâlnirile copiilor cu familia naturală sau adoptivă, să pregătească copilul în vederea integrării în familia naturală sau adoptivă și să păstreze confidențialitatea informațiilor despre copii.
Cei interesați să devină asistenți maternali trebuie să treacă prin procesul de atestare, respectiv, evaluarea socială, psihologică, cursul de formare inițială și atestarea.
Asistenții maternali primesc un salariu de bază + sporuri (vechime, plasament copii cu handicap, etc.) iar copilul luat în plasament primește alocație de stat și alocație de plasament.