Sâmbătă și duminică, comunitatea din Gura Râului sărbătorește bujorul de munte, tradițiile pastorale, gastronomia specifică locului, cântecele și dansurile ciobănești, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului „Bujorul de Munte” de la Gura Râului. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda de programe, proiecte şi acţiuni pentru cultură și dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu.
Comuna sibiană Gura Râului îmbracă din nou haine de sărbătoare, la sfârșitul acestei săptămâni, când găzduiește a XVII-a ediție a Festivalului „Bujorul de Munte”. După o perioadă grea marcată de distanțare socială, bujorul înflorește nu doar sus în munte, ci și în inimile gurenilor: „Dacă anul trecut, Festivalul Bujorul de Munte nu a putut fi organizat din cauza pandemiei de COVID-19, iată că acum situația ne îngăduie să ducem mai departe frumoasa tradiție a acestui eveniment. Vă așteptăm la Gura Râului, între oameni frumoși, iubitori de frumos și îmbrăcați în port tradițional, pentru a descoperi cântecul și jocul popular, bucatele autentice și atmosfera de sărbătoare adevărată! Vom respecta toate normele sanitare, toate măsurile preventive, pentru a nu pierde șirul acestor manifestări ce perpetuează tradiția neprețuită din Mărginimea Sibiului”, declară Gheorghe Călin, primarul Comunei Gura Râului.
Astfel, sâmbătă 31 iulie și duminică 1 august, retrăim frumusețea tradițiilor prin evenimente binecunoscute, ce s-au bucurat de mare succes la edițiile anterioare ale festivalului: Cina ca la stână, Foc de tabără, Jocul junilor din Gura Râului și Spectacole folclorice de excepție.
De asemenea, în cadrul festivalului, Ansamblul folcloric „Bujorul de Munte”, format din copii şi tineri din comună, celebrează cei zece ani de activitate împliniţi în 2020. În acest răstimp, sub coordonarea Silviei Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, și a lui Ioan Crăcea, dansator profesionist, Ansamblul „Bujorul de Munte” a înflorit, iar orele lungi de muncă de la repetiții au fost răsplătite prin prezentarea cu cinste a culturii tradiționale românești la festivaluri organizate în ţară şi peste hotare.
Festivalul „Bujorul de Munte” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, Consiliul Judeţean Sibiu, CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu. Parteneri sunt Asociaţia de Înfrumuseţare a Comunei Gura Râului, Asociaţia Pensiunilor Turistice din Gura Râului, Regia Publică Locală Ocolul Silvic Gura Râului, SC Heineken România. Sponsor al festivalului este Cricova.
Proiectul Festivalul „Bujorul de munte”, ediţia a XVII-a este o acțiune cofinanțată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda de programe, proiecte şi acţiuni pentru cultură și dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu.
PROGRAMUL FESTIVALULUI „BUJORUL DE MUNTE”
Sâmbătă, 31 iulie 2021
* Ora 18, platoul în aval de baraj – “Cina ca la stână”
Spectacol folcloric, susținut de: Ansamblul Folcloric „Bujorul de Munte”, cu soliștii: Mihaela și Maria Câmpean, Ioana Brad, Ioan Răulea, Ileana Conțiu, Maria Lepindea, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță
Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, cu soliștii: Robert Pumnea, Geanina Gavrilă, Răzvan Năstăsescu, Adriana Anghel
Invitați: Ilie Medrea, Aurora și Săndel Mihai, Sebastian Stan, Mariana Anghel
* Ora 22, platoul în aval de baraj – Foc de tabără
Duminică, 1 august 2021
* Ora 12, în centrul comunei – Primirea oficială și Jocul junilor din Gura Râului
* Ora 13, platoul în aval de baraj – Spectacol folcloric, susținut de:
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” și soliștii: Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Sînziana Ștefan, Tudor Furdui Iancu, Izabela Tomița, Daria Gâdea, Alina Pinca, Ovidiu Homorodean
Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” (Cluj-Napoca) și Iulia Bucur
Codruța Rodean și Bogdan Cioranu
Stana Stepanescu și Dumitru Teleagă
Spectacolele folclorice sunt prezentate de Traian Stoiță.