La stația de compostare și sortare a deșeurilor de la Rusciori ajung zilnic aproape 40 tone de deșeuri în teorie biodegradabile, în practică, contaminate cu plastic, metal și alte gunoaie care nu au ce căuta în pubela maro. Personalul Soma găsește inclusiv cadavre de animale în sacii destinați gunoiului bio.
Reporterul Ora de Sibiu a vizitat săptămâna aceasta Stația de compostare și sortare a deșeurilor de la Rusciori, administrată de compania Soma Sibiu, pentru a vedea unde ajung deșeurile biodegradabile strânse din tot orașul. Experiența este una impresionantă și merită văzută de toți locuitorii orașului, în special cei care încă mai cred că toate gunoaiele ajung ”la grămadă”.
”Oamenii trebuie să își dea seama că acesta este impactul lor zilnic asupra orașului și mediului înconjurător. Ce vedeți aici este o stație de compostare și sortare: aici ajung toate deșeurile reciclabile, colectate separat de sibieni, iar noi tratăm și sortăm tot ce ridicăm din municipiu. Este un lanț întreg aici, tras în jos de cei care nu vor sau nu știu să arunce separat”, spune Mihai Stănilă, coordonatorul Stației de Compostare și Sortare de la Șura Mică.
Deși fluctuează în funcție de anotimpuri și zilele săptămânii, la Stația de Compostare ajung, în medie, 40 de tone de deșeuri biodegradabile pe zi. În momentul în care autospeciala Soma intră pe poarta stației, ea se oprește pe cântar, unde se recepționează cantitatea de deșeuri adusă, după care merge și golește într-o zonă specială de stocare.
Așa arată zona unde sunt descărcate deșeurile biodegradabile colectate de mașinile Soma:
După cum se poate observa cu ușurință din fotografie, biodegradabilul colectat din Sibiu este contaminat cu o cantitate notabilă de plastic și alte fracții ce nu își au locul în pubela maro.
De aici, cu ajutorul unor utilaje, biodegradabilul intră în etapa de procesare. Pe cât posibil sunt îndepărtate deșeurile care nu sunt biodegradabile, iar ulterior sunt trecute printr-un tocător de mari dimensiuni, care mărunțește tot, inclusiv crengi de copaci sau saci din plastic.
Odată mărunțit, cantități imense de deșeuri sunt amplasate pe niște platforme lungi de aproximativ 70 de metri lungime și 7-8 metri înălțime, denumite brazde. ”Brazda” astfel formată este acoperită cu o prelată specială care menține nivelul optim de temperatură pentru ca deșeurile să se descompună în ritm accelerat. Această etapă se numește compostare intensivă și durează minimum patru săptămâni.