China va permite în mod legal cuplurilor să aibă un al treilea copil. Astfel, încearcă să oprească o criză demografică ce ar putea afecta foarte grav dezvoltarea economică a țării.
Legislativul a modificat Legea populaţiei şi planificării familiale ca parte a unui efort de zeci de ani depus de Partidul Comunist aflat la guvernare pentru a dicta dimensiunea familiilor în conformitate cu directivele politice.
Mişcare vine la doar şase ani de la ultima schimbare când China a permis un al doilea copil după un sfert de secol în care regula cu un sigur copil a fost activă.
Din anii 1980, China a limitat strict majoritatea cuplurilor la un singur copil. Încălcarea legii duce la amenzi foarte mari şi în unele cazuri la pierderea locurilor de muncă. O preferinţă pentru băieţi i-a determinat pe mulţi părinţi să renunţe la sarcinile cu fete, ducând la un dezechilibru masiv în raportul dintre sexe, relatează Reuters.
China a susţinut politica sa „un singur copil” a fost un succes în prevenirea a 400 de milioane de naşteri în cea mai populată ţară din lume, economisind astfel resurse şi contribuind la creşterea economică.
Cu toate acestea, rata natalităţii Chinei, comparată cu tendinţele din Coreea de Sud, Thailanda şi alte economii asiatice, scădea deja înainte ca regula unui singur copil să fie implementată. Numărul mediu de copii pe mamă a scăzut de la peste şase în anii 1960 la sub trei până în 1980, potrivit Băncii Mondiale.
Regulile au fost uşurate pentru prima dată în 2015 pentru a permite doi copii, în timp ce oficialii au recunoscut consecinţele demografice şi economice iminente ale ratei de naştere în scădere.
Numărul persoanelor aflate la o vărstă activă profesional în China a scăzut în ultimul deceniu, iar populaţia a înregistrat în mare o stagnare. Statisticile arată că 12 milioane de copii s-au născut anul trecut, ceea ce a reprezintă o scădea cu 18% faţă de cei 14,6 milioane din 2019.
Chinezii de peste 60 de ani, 264 de milioane, reprezentau 18,7% din populaţia totală a ţării în 2020, cu 5,44 puncte procentuale mai mult faţă de 2010. În acelaşi timp, populaţia cu vârstă de muncă a scăzut la 63,3% din total, de la 70,1% a acum zece ani.
Trecerea la regula celor doi copii a dus la o creştere temporară a numărului de naşteri, dar efectele sale nu au atins aşteptările guvernului.
La sesiunea sa de vineri, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului a anunţat pe lângă implemnetare regulii ce permite un al treilea copil şi măsuri pentru sprijinirea familiei, de la concedii parentale la măsuri pentru combaterea discriminării împotriva femeilor însărcinate şi a proaspetelor mame la locul de muncă.