Poluarea aerului la nivel global s-a redus semnificativ în perioada de lockdown din 2020, dar redecerea poluării nu a fost de durată din păcate, conform Organizației Meteorologice Internaționale, o agenție ONU, scrie Reuters.
Particulele poluante PM 2.5 au scăzut cu până la 40% în Africa, America de Sud și Asia de sud și mai puțin în părți din Europa și America de Nord, conform Organizației Meteorologice Internaționale, care a publicat raportul său privind calitatea de aerului și clima.
Conform documentului, perioadele de lockdown anti-Covid din primăvara anului trecut, dar și restricțiile de călătorie au dus la „o scădere de scurtă durată, dar foarte consistentă, a emisiilor poluatoare”, mai ales în zonele urbane.
„În perioadele în care lockdown-ul a fost implementat, calitatea aerului în multe părți ale lumii s-a îmbunătăți substanțial, iar această îmbunătățire s-a datorat în general, absenței particulelor poluante”, a spus Oksana Tarasova, șefa diviziei de cercetare a organizației.
Documentul a comparat calitatea aerului din 2020 cu datele obținute în 2015 și 2019 și a arătat că nivelul particulelor periculoase emise din arderea combustibilului s-a redus peste tot, uneori chiar cu 70%.
Poluarea aerului reprezintă un factor de risc major pe tot globul. El este, cel mai probabil, motivul pentru care speranța de viață a 40% dintre indieni scade cu mai mult de 9 ani, conform unui alt raport recent.
Pe de altă parte, agenția ONU spune că scăderea a fost de prea scurtă durată pentru a avea un impact asupra sănătății oamenilor, scrie Digi24.