Cum putem dezvolta creativitatea copiilor cu ajutorul jocului

Prin joc, copiii descoperă lumea, își dezvoltă creativitatea și îndemânarea. Jucăriile potrivite vârstei îi ajută să se dezvolte armonios și să își descopere pasiunile.

Cum putem dezvolta creativitatea copiilor cu ajutorul jocului

Iată câteva jocuri care îi ajută să își dezvolte latura creativă:

1.Jucăriile pentru îndemânare. Sunt printre primele jucării pe care i le poți lua. Sunt diferite modele care îi ajută să își controleze mișcările și să descopere formele

2.Jocurile cu cărămizi. Există modele cu care copiii își pot exersa îndemânarea începând cu vârsta de 2 ani. Îi puteți cumpăra modele din lemn cu diverse forme geometrice sau un  lego cu piese mari, speciale pentru această vârstă.

3.Puzzle. Pot începe cu piese de dimensiuni foarte mari, din lemn sau din carton. Pe măsură ce înaintează în vârstă, dacă le place această activitate vor vrea să creeze puzzle-uri cu mai multe piese.

 

  1. Desenul și pictura. Lăsați-l să își exprime creativitatea de la vârste fragede. Evitați cărțile de colorat. Lăsați-l pe el să deseneze. Fie că desenează pe asfalt, pe hârtie sau pe pânză, această activitate îl va ajuta să devină creativ. Chiar dacă nu sunt cele mai bine executate desene sau nu seamănă cu ceea ce v-ați propus, păstrați desenele și încurajați-l. Le puteți expune pentru a fi apreciate și de ceilalți membri ai familiei sau de vizitatori.

 

  1. Lasă-l să decupeze și să creeze diverse colaje. Puteți începe cu scrisoarea către Moș Crăciun, apoi, în funcție de vârstă pot crea colaje pe diverse teme.

 

  1. Plastilina. Îl ajută să își dezvolte motricitatea fină, creativitatea și are efecte benefice asupra sistemului nervos.

 

  1. Teatru de păpuși. Până vor învăța să mânuiască păpușile cu sfori, folosiți păpuși pentru degete. Organizați seri de spectacol și lăsați imaginația lor să vă surprindă. Pe măsură ce cresc și învață să mânuiască păpușile, puteți improviza o sală de teatru acasă. Invitați și bunicii pentru a avea o audiență mai mare. Teatrul îi va ajuta să se exprime mai bine, să își coordoneze mișcările și să își dezvolte creativitatea.

 

  1. Jocul cu nisip. Încă de mici, copiii adoră să construiască diverse forme din nisip. Construiți împreună castele de nisip și lăsați-i să creeze diverse modele și decoruri.

 

  1. Realizați diverse decorațiuni. Puteți face împreună un suport pentru creioane colorate, un ghiveci sau diverse decorațiuni. De fiecare dată când mergeți în natură adunați conuri, frunze, lemne sau scoici. Pictați-le, faceți un terarium, un tablou cu frunze uscate sau decorațiuni pentru sărbători.

 

  1. Coaceți biscuiți sau pizza în diverse forme. Joaca cu aluatul pentru pizza și adăugarea ingredientelor preferate îi va ajuta să își dezvolte creativitatea. Lăsați-i să-și creeze propriile forme pentru biscuiți și să îi decoreze cum vor. Dacă ies și gustoși, vor deveni și încrezători.

Ultima oră

Comentariul meu