Lovitură de stat în Guineea - Armata a preluat puterea

Schimburi intense de focuri s-au auzit duminică în apropierea palatului prezidenţial din capitala republicii Guineea. Mai multe videoclipuri distribuite pe reţelele de socializare îl arătau pe preşedintele Alpha Conde reţinut de forţele speciale ale armatei. Guvernul a fost dizolvat.

Naţiunea din Africa de Vest are o lungă istorie a loviturilor de stat orchestrate de armată.

Lovitură de stat în Guineea - Armata a preluat puterea

Un colonel al armatei din Guineea a anunţat la televiziunea de stat că guvernul preşedintelui Alpha Conde a fost dizolvat.

„Nu vom mai încredinţa puterea politica unui singur om, ci o vom da oamenilor ”, a spus Doumbouya, adăugând că şi constituţia a fost dizolvată şi că frontierele terestre sunt acum închise.

O sursă militară a declarat pentru Reuters că în schimburile de focuri au fost implicaţi şi membri „supăraţi” ai forţelor speciale.

Într-o încercare de a calma spritele Ministerul Apărării a publicat un comunicat în care spunea că garda prezidenţială şi alte forţe de securitate desfăşoară „acţiuni pentru restabilirea ordinii şi păcii”.

Televiziunea de stat a difuzat muzică şi alte programe, dar nu a făcut nicio menţiune asupra focurilor de armă care au răsunat toată ziua în cartierul Kaloum din Conakry.

Conde a venit pentru prima dată la putere în 2010, la primele alegeri democratice ale ţării de la independenţa faţă Franţa, obţinută în 1958. Mulţi au văzut preşedinţia sa ca un nou început pentru ţară, care a fost înconjurată de decenii de guvernare coruptă şi autoritară.

Guineea a cunoscut o creştere economică susţinută în deceniul în care Conde s-a aflat la putere datorită bogăţiei sale în bauxită, minereu de fier, aur şi diamante, însă puţini dintre cetăţenii săi au văzut beneficiile.

Conde a câştigat în mod controversat un al treilea mandat în octombrie după schimbarea constituţiei.

Ultima oră

Comentariul meu