După 20 de ani de lupte, talibanii încearcă acum un rebranding și să se prezinte în fața lumii sub o nouă formă, îmbunătățită. Însă noii conducători ai Afganistanului au o problemă mai aproape de casă: câștigarea inimilor și a încrederii propriilor oameni, începând cu cei din capitală.
De când gruparea a preluat controlul în Kabul, pe data de 15 august, talibani înarmați și îmbrăcați în haine de luptă au patrulat pe străzile orașului, aparent fără niciun scop. Mulți oameni din oraș nu sunt obișnuiți cu vederea lor, iar metodele lor nu i-a ajutat să se facă plăcuți.
Ahmad, un profesor din Kabul, era mic când talibanii au condus ultima dată Afganistanul, în urmă cu 20 de ani. El spune că a depășit șocul de a-i vedea pe stradă, dar la câteva săptămâni după ce orașul a căzut în mâinile lor, nu se simte împăcat cu prezența lor.
„Oamenii din Kabul îi urăsc”, a declarat Ahmad pentru Reuters. Ahmad a refuzat să-și dea numele de familie, de teama răzbunării. „Ar trebui să-i vezi, sunt oameni cu aspect sălbatic, murdari, inculți, cu părul lung și haine murdare. Nu au deloc maniere”, a adăugat el.
După 20 de ani de prezență occidentală, Kabul nu mai arată ca pe vremea conducerii talibane anterioare.
Deși are încă zone fără apă curentă sau electricitate, are o cultură urbană vibrantă și plină de viață, care nu se aseamănă deloc cu fondul rural auster al celor mai mulți luptători talibani.
Fan al echipei de fotbal FC Barcelona, Ahmad și-a lăsat barba să crească cu reticență și a renunțat la hainele în stil occidental pe care le purta în schimbul unui port tradițional, pentru a nu ieși în evidență atunci când ajunge într-un punct de control taliban.
În loc de dari, limba vorbită în Kabul, el are grijă să se adreseze oricărui taliban pe care îl întâlnește în paștună, limba din sud și est, zonele din care provin majoritatea luptătorilor.
„Nu au fost niciodată într-un oraș și mulți dintre ei nu vorbesc dari… Au lovit oamenii pe stradă cu armele. Oamenilor le este foarte frică de ei”, a mai spus Ahmad.
Talibanii au promis că vor instaura ordinea în Kabul
Liderii talibani spun că își doresc ca rezidenții din Kabul să se simtă în siguranță. În același timp, afirmă că au fost surprinși de prăbușirea rapidă a guvernului susținut de Vest, iar ei s-au trezit dintr-o dată că trebuie să planifice conducerea unui oraș cu peste 5 milioane de oameni.
Talibanii recunosc că luptătorii lor, dintre care majoritatea și-au petrecut niște ani în război, nu sunt polițiști instruiți, obișnuiți să intre în contact cu publicul.
Grupul spune că noul guvernul va fi diferit de administrația islamistă dură care a condus țara între 1996 și 2001 și a promis că nu vor exista pedepse arbitrare, iar patrulele au primit ordin să trateze oamenii cu respect.
„Dacă există o problemă în orice zonă, fie că este un hoț, un agresor sau un om armat, anunțați oamenii că ne-am făcut publice datele de contact”, a spus Seyed Rahman Heydari, comandantul unei patrule talibane din Kabul.
„Doar anunțați-ne când există astfel de probleme; le vom trata cu seriozitate și vom aresta infractorii”, a mai spus el.
Când au fost ultima dată la putere, poliția religioasă talibană a bătut oamenii care încălcau regulile, iar grupul a devenit notoriu la nivel internațional pentru execuțiile publice și amputări.
De data aceasta, mai multe proteste de stradă au fost împrăștiate cu focuri de avertizare și mai mulți oameni au fost reținuți și bătuți.
Liderii talibani au promis să investigheze orice caz de abuz, dar au ordonat manifestanților să solicite autorizații înainte de a organiza proteste.
Pentru unii afgani, reputația talibanilor pare o promisiune pentru o viață mai liniștită.
Abdul Sattar, care este șofer și transportă pasageri în piața Darul Aman, a spus: „Înainte în zonă erau o mulțime de hoți de telefoane mobile, dar acum există mult mai puțini”.
De ce nu au încredere afganii în talibani
Însă demonstrațiile din Kabul și răspunsul uneori violent al talibanilor la protestatari au subminat încrederea în promisiunile grupului de a-i trata pe oameni cu respect.
Noul guvern, alcătuit în principal din bărbați paștuni din sud și est, care s-au alăturat talibanilor în anii 1990, și-a temperat promisiunile.
În timp ce societatea afgană rămâne profund conservatoare în ceea ce privește drepturile femeilor chiar și în afara rândurilor talibanilor, protestele femeilor din Kabul și din alte orașe au arătat cât sunt de determinate să-și păstreze drepturile câștigate în ultimii 20 de ani.
Miercuri, femeile din Kabul care purtau pancarte pe care scria „Un cabinet fără femei este un eșec” au subliniat și mai mult scepticismul cu privire la asigurările talibanilor legate de poziția femeilor în societate și respectul care li se cuvine.
Heydari, comandantul taliban, a spus că „oamenii nu ar trebui să aibă nicio teamă. Suntem la dispoziția lor zi și noapte”.
Este un mesaj în care cei mai mulți nu cred.
Ayesha, o tânără de 22 de ani care a lucrat pentru un grup media înainte de căderea Kabulului, a spus că a văzut femei bătute de mai multe ori de talibani și că va ieși din casă doar atunci când este absolut necesar.
„Sunt oameni foarte periculoși, vor bate femeile și le vor insulta. Nu-mi pasă de ceea ce spun liderii lor, sunt complet sălbatici”.