"Orașul Artiștilor" a ajuns la sat - Expoziţie de pictură în Cornățel

Atelierele de pictură în aer liber, organizate anual de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu în cadrul proiectului „Orașul Artiștilor”, au trecut de la urban la rural, în contextul în care Sibiul sărbătorește Anii Drumeției. Cursanții au pictat coline, arbori seculari, scene rurale, rezultatele putând fi admirate în cadrul unei expoziții ce are loc în aceste zile în gara din Cornățel.

Tablourile expuse în cadrul expoziției de pictură de la Cornățel au fost realizate în ultimele luni în cadrul atelierelor organizate sub îndrumarea profesorului Cătălin Precup, cu ajutorul Consiliului Județean și al Primăriei Municipiului Sibiu, acțiunea fiind cofinanțată pe Agenda Culturală. Participarea a fost liberă, atelierele adresându-se oricărui pasionat de pictură, majoritatea cursanților fiind elevi ai Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu”. Printre expozanți se numără: Anca Costea, Felicia Drăghici, Florentin Logigan, Ioana Claudia Mărgărita, Dorina Murariu, Liviu Paraschivescu, Marilena Popa, Antonia Topîrcean și Ioana Urdea.

"Orașul Artiștilor" a ajuns la sat - Expoziţie de pictură în Cornățel

În expoziție sunt surprinse peisaje pitorești, ciurde de vaci și o pădure spectaculoasă de arbori seculari, picturile fiind realizate în perioada iulie-septembrie în zona glimeelor din Cornățel, la ieșirea din Cașolț și în zona ruralului, artiștii realizând peisaje care se axează pe lumea satului. „Pădurea seculară a fost un loc foarte bun pentru a studia copacii, o ocazie excelentă de a pune accent pe studiul copacilor, mai ales că în acea zonă sunt foarte expresivi”, spune coordonatorul atelierelor în cadrul cărora s-au realizat lucrările.

Lucrările surprind apusul, artiștii putându-și explora creativitatea pe pânză folosind acrilice. „Am atins mai multe genuri în peisaj, ne-am dus să căutăm, să explorăm locurile. Trebuie să cauți locul cel mai expresiv și, când l-ai găsit, să vezi din ce punct îl observi, să vezi lumina… Noi am încercat să surprindem lumina de apus și am pictat în acrilic pe pânză, axându-ne pe culoare. Acrilicul îți permite un lucru mai rapid, lucrarea se usucă mai repede și poți să o transporți bine”, explică prof. Precup. În plus, participanții au avut libertarea de a se lăsa ghidați de imaginație, întrucât nu au fost condiționați de studiul de peisaj. „Nu a fost neapărat o condiție ca ei să facă studiu de peisaj. Au avut libertatea de a interpreta, de a pleca de la ceva real dar să își folosească imaginația”.

Picturile realizate în cadrul atelierelor de pe Valea Hârtibaciului, organizate în cadrul proiectului „Orașul Artiștilor”, sunt expuse într-un cadru inedit, în gara din Cornățel. Expoziția a fost deschisă din 4 septembrie și va mai putea fi vizitată în fiecare duminică, atâta timp cât vremea va permite organizarea plimbărilor cu mocănița. În aceste zile, pe Valea Hârtibaciului au loc Zilele Mocăniței, sibienii fiind invitați la plimbare cu trenul cu abur. Plecările se fac din gara din Cornățel de la orele 9:00, 11:00, 13:30 și 15:30.

Ultima oră

Comentariul meu