ANRE: Suprataxa profitului pe energie şi plafonarea preţurilor sunt soluții care ar putea fi aplicate
Foto: Getty Images

Suprataxarea profiturilor producătorilor de energie, care sunt primii beneficari ai scumpirii electricităţii, şi plafonarea preţurilor consumatorilor finali pe o perioadă de şase luni, cu compensarea diferenţelor către furnizorii de electricitate, sunt soluţii care ar putea fi aplicate, scrie ZF.

Între timp, marii actori din piaţă sunt în război total, victima sigură fiind consumatorul.

ANRE: Suprataxa profitului pe energie şi plafonarea preţurilor sunt soluții care ar putea fi aplicate

„Legea concurenţei permite plafonarea preţurilor pentru o perioadă de şase luni, dar această plafonare trebuie făcută la consumatori, nu pe piaţa angro. Mai departe, trebuie create fondurile necesare pentru a com­pensa partea de furnizare pentru eventualele pierderi. De asemenea, este posibilă şi aplicarea unor taxe pe supraprofiturile înregistrate de companiile din energie din această conjuctură“, spun reprezentanţi ai ANRE.

Miercuri, Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat că facturile la gaze ar putea fi compensate în proporţie de 25% de stat, în cazul facturilor la energie fiind posibilă aplicarea unui discount de 18 bani pe kWh, în funcţie de consumul de utilităţi. La rândul său, premierul Florin Cîţu a precizat că este în analiză o eventuală plafonare a preţului la gaze, idee cu care ministrul energiei nu este însă de acord.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte cu Alfred Stern, şeful OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, în contextul în care anul acesta este aşteptată decizia finală privind proiectul de gaze din Marea Neagră.

Până la prezentarea unor măsuri clare, războiul dintre producătorii de energie, care au terminat primele şase luni ale anului cu profituri istorice, şi furnizori este la cote maxime. „Marii furnizori stau la ciupeală pe piaţa spot. Noi când voiam să vindem pe contracte pe termen lung anul trecut, nu venea nimeni. Am avut contracte denunţate pentru că furnizorii au preferat să se ducă pe piaţa spot, sperând în preţuri mai mici. Nu poţi să ai milioane de consumatori în spate şi să nu ai energie asigurată pentru aceştia“, spune repre­zentantul unuia dintre marii producători de energie din România.

Media de tranzacţionare a energiei pe platforma spot a bursei de electricitate OPCOM a fost pentru luna august de 113 euro pe MWh, nivel istoric în România, niciodată până acum nefiind depăşit pragul de 100 de euro pe MWh pentru tranzacţiile cu energie.

August marchează astfel cea de-a patra lună de scumpiri consecutive, media fiind aproape dublă faţă de cea a lunii mai, când energia s-a tranzacţionat la 59 de euro pe MWh. În ciuda tuturor semnalelor din piaţă, autorităţile abia acum pregătesc o serie de măsuri pe ocrotirea consumatorilor vulnerabili de utilităţi.

„Ponderea achiziţiilor din piaţa spot este de circa 20% în cazul nostru“, spune reprezentantul unuia dintre marii furnizori de energie. „Problema este că nici nu se pot face contracte pe termen lung la preţurile ofertate acum“, mai spune acesta.

ANRE precizează că nici nu se pot impune cote de tranzacţionare pe platformele pieţei de energie din cauza distorsiunilor ce ar putea rezulta.

„Cert este că avem de a face cu o piaţă a vânzătorilor, în cea mai mare parte companii de stat. Nu este foarte comod ca furnizor să stai pe piaţa spot, dar la acest moment nici nu există cantităţile necesare pentru tranzacţionarea pe termen lung“, mai spun alţi oameni din domeniu.

Ultima oră

Comentariul meu