Deși facturile la gaz și curent au explodat, lemnul de foc rămăne ceva mai accesibil. Cu toate acestea, o familie care locuiește în zona de munte plătește până la 7.500 de lei să treacă iarna. Asta doar de teama unor posibile scumpiri. Deocamdată, comparativ cu anul trecut, raportat la luna august, prețurile la lemn de foc sunt aproximativ la fel.
În Șișești, județul Maramureș, oamenii folosesc în lemnele la încălzire. Pe doamna Parasca am găsit-o în curtea casei, chiar în timp ce descărca lemnele cumpărate pentru sezonul rece. Femeia spune că pentru casa pe care o are e nevoie de multe lemne, „cam 30 de metri cubi de lemn. Pentru o iarna.”
– Ar fi mai bine cu gaz?
– Foarte, foarte! Dar nu știu de ce la noi nu se aduce gazul.
Deși știe că tariful la gaze a explodat în ultimele săptămâni, spune că nici cu lemnele de foc nu este mai ușor.
– Știți cât de greu ii a face lemne? A procura lemn?!
În localitatea Șișești, un metru cub de lemn de foc costa 250 de lei, la care se adaugă transportul și mâna de lucru.
Ioan Tomoiagă – șef birou producție Direcția Silvică Maramureș: „Comparativ cu anul trecut, raportat la luna august, prețurile la lemn de foc sunt aproximativ la fel. Sunt solicitari destul de multe, sunt zone unde nu facem față cu asigurarea lemnului de foc, având în vedere cantitatea pe care putem sa o exploatăm noi în zona respectivă, ca nu peste tot avem aceeași cantitate”.
Ca să evite scumpirile din toamnă, unii localnici și-au cumpărat lemne încă de la începutul anului. Andrei Fila are 3 sobe în casă și consumă, în total, 12 metri cubi de lemn în lunile de iarnă.
– 200 metrul, 2000 de lei, 2400.
– 2400 de lei pe o iarna?
– Pe o iarna, da.
– Ați iesi mai ieftin cu o centrala pe gaz?
– Apoi acuma habar n-am, nu stiu… Mai ieftin nu cred, dar mai comod.
Până la finalul anului, Direcția Silvică Maramureș trebuie să asigure populației 29.000 de metri cubi de lemn de foc.