Din data de 28 septembrie cei care au făcut rapelul vaccinului anti covid acum 6 luni se pot vaccina cu a treia doză. Sibienii au fost receptivi la această posibilitate, iar cei care au ales Spitalul Militar pentru asta spun că nici nu au stat pe gânduri. Unii au venit cu programare, dar cine dorește booster-ul se poate prezenta direct, la centru.
Doza trei a vaccinului anti covid se face doar cu serul pe bază de ARN mesager. Centrele din Sibiu unde se vaccinează cu Pfizer sunt cel de la Spitalul Militar și centrul de la mall-ul din Șelimbăr. La Casa de Cultură din Cisnădie se vaccinează cu Moderna.
Marți dimineața, în prima zi în care se poate vaccina cu doza trei, la Spitalul Militar au venit zeci de persoane. Vârstnici, dar și sibieni între două vârste. Cu toții spun că au venit din prima zi la centrul de vaccinare pentru că își doresc să aibă o protecție cât mai ridicată în fața virusului, mai ales că au trecut șase luni de când au făcut rapelul. Cu toții sunt convinși că așa se protejează pe ei, dar și pe ceilalți. La fel cum nu s-au temut la primele două doze, nu se tem nici acum de posibile reacții adverse, mai ales că orice vaccin are așa ceva.
Doza 3 este ferm recomandată:
– persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
– persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.
Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.
– Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).
Sunt două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):
1. Două doze de vaccin administrate;
2. Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.
Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau
heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în
platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel
(booster).
Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).
Pași pentru programare în platformă pentru doza a III-a:
1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin
introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;
2. Selectați secțiunea „Beneficiari”:
a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați
pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”,
completați datele necesare, iar la final accesați pictograma
„Programează pentru doza de rapel (booster)”;
3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data,
intervalul orar, vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați
programarea
4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării,
respectiv pentru editarea sau anularea acesteia