Țara în care oamenii sunt supravegheați pe stradă de roboți

Singapore a început să testeze roboți noi care patrulează pe străzi. Aceștia le fac și reproșuri locuitorilor care au un „comportament social nedorit”.

Noua „armă” se adaugă unei panoplii deja bine conturate de tehnologii de monitorizare: insula Singapore are deja un număr mare de camere de supraveghere şi stâlpi de iluminat echipaţi cu tehnologie de recunoaştere facială, permiţând autorităţilor să urmărească mişcările locuitorilor.

Țara în care oamenii sunt supravegheați pe stradă de roboți

Guvernul a promovat mult timp ideea unei „naţiuni inteligente” hiper eficiente şi avansate din punct de vedere tehnologic. Activiştii cred, totuşi, că dreptul la viaţa privată este sacrificat şi că rezidenţii nu au suficient control asupra utilizării datelor lor.

Singapore a fost adesea criticată pentru suprimarea libertăţilor civile, iar cetăţenii sunt obişnuiţi cu mai multe controale, dar există semne de nelinişte tot mai mare din cauza tehnologiei intruzive.

„Îmi aminteşte de Robocop”

Roboţii din Singapore sunt echipaţi cu câte şapte camere care detectează „comportamentul social nedorit” şi îi avertizează pe infractori.

Fumatul într-o zonă neautorizată, parcarea necorespunzătoare a bicicletei sau nerespectarea regulilor de distanţare legate de Covid-19, sunt considerate comportamente necorespunzătoare.

Unul dintre roboţi, de tip „Xavier”, s-a îndreptat spre clădirile de locuinţe sociale şi s-a oprit în faţa unui grup de pensionari care urmăreau un joc de şah. „Vă rugăm să păstraţi o distanţă de un metru, vă rog să nu formaţi grupuri mai mari de cinci persoane”, a spus robotul.

„Îmi aminteşte de Robocop”, spune Frannie Teo, o asistentă în vârstă de 34 de ani.

Dă impresia „unei lumi distopice a roboţilor (…) şi încă mai am îndoieli cu privire la acest tip de concept”, mărturiseşte ea.

Insula cu aproximativ 5,5 milioane de locuitori are 90.000 de camere pentru poliţie, un număr care se va dubla până în 2030. De asemenea, foloseşte recunoaşterea facială, prin intermediul dispozitivelor instalate adesea pe faruri, pentru a identifica oamenii într-o mulţime.

Supravegherea pe scară largă

În Singapore a fost lansată o mişcare de protest în 2021, când autorităţile au recunoscut că datele colectate de o aplicaţie dedicată monitorizării cazurilor de coronavirus au fost transmise poliţiei. Guvernul a adoptat apoi o lege care limitează utilizarea acestor date.

Dar orașul-stat este criticat de apărătorii drepturilor care denunță supravegherea pe scară largă a guvernului, care cunoaște puține limite.

Locuitorii din Singapore au, de asemenea, un control redus asupra procesării datelor colectate.

„Nu există nicio lege care să impună constrângeri în ceea ce privește respectarea vieții private sau care definește ceea ce guvernul poate sau nu poate face”, a spus Indulekshmi Rajeswari, un avocat din Singapore specialist în apărarea vieții private, scrie Mediafax.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu