Fosta fabrică Scandia va fi demolată - Se construiește un nou cartier în locul ei

Vechea fabrică Scandia de pe strada Morilor va dispărea în curând. În locul ei se vor ridica blocuri de locuințe și spații comerciale. Pașii birocratici au început deja cu dezbaterea publică privind intenția de realizare a planului urbanistic zonal.

Arhitecții au gândit patru loturi distincte functional si volumetric cu regim de inaltime redus, cu un total de aproximativ 103 apartamente, spatii de comert, sanatate si turistice, locuri de parcare si spatii verzi, toate dezvoltate pe o suprafata de teren de aproximativ 12.530 mp.

Fosta fabrică Scandia va fi demolată - Se construiește un nou cartier în locul ei
Fosta fabrică Scandia va fi demolată - Se construiește un nou cartier în locul ei
Așa va arăta noua construcție

Lot 1a – vechea structura a fabricii din anii interbelici si postbelici – pastrarea anumitor structuri componente si refacerea identitatii initiale a acestei zone. Se propune insertia de functiuni publice si semipublice, dezvoltate in jurul unor spatii exterioare publice, care vor regenera imaginea istorica cu caracter industrial (reabilitarea cladirii centralei, a cosului, a turnului central, textura fatadelor avand caracterul industrial initial)

Lot 1b – degajarea completa a extinderilor fabricii din anii post 1970 si insertia unui corp nou aliniat strazii Neculce, cu functiuni predominant locuire

Lot 2 – inlocuirea actualei hale (magazin) cu un corp de cladire fragmentat, cu functiuni mixte – locuire, comert, servicii aferente functiunii de locuire

Lot 3 – inlocuirea spatiilor anexa afectate de vechile activitati de productie poluatoare cu un corp de cladire pe acelasi contur, cu functiuni mixte – comercial, birouri, turism

Fosta fabrică Scandia va fi demolată - Se construiește un nou cartier în locul ei

”Investitiile planificate prin acest plan de reglementari urbanistice au ca nucleu central refacerea urbanistica si estetica a vechii platforme industriale definitivata in anii 1940, prin recrearea imaginii industriale caracteristice (extrasa din imaginile de epoca), degajarea elementelor parazite si refunctionalizarea intregului ansamblu. Se doreste asigurarea unei permeablitati functionale a zonei de parter dinspre cele doua strazi (Morilor-Neculce), insertia unor functiuni publice de interes local (comert, birouri, sanatate, turism) si a functiunii de locuire. Toate aceste scenarii vor fi in masura sa aduca plus valoare zonei. Functiunile preponderent publice vor anima pozitiv zona si vor putea polariza functional microcartierul aflat in proximitatea centrului istoric.”, spun reprezentanții Scandia Food.

De asemenea se prevede refacerea traseului traditional al strazii Fuiorului, ca drum public, prin strapungerea pana in strada Morilor.

Sibienii care doresc să facă propuneri privind intenția de elaborare a planului urbanistic pentru zonă construită protejată pot să le trimită pe adresa Primăriei str. S. Brukenthal nr 2 sau pe adresa de e-mail pms@sibiu.ro. după ce această etapă va fi finalizată va urma elaborarea Planului Urbanistic Zonal

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Este tot ce ne lipsea și ne doream… Betoane. In plus, estetic nu vor arata bine blocuri moderne, aproape de zona istorica. Biroul de urbanism din Sibiu ce face, ce păzește? De fapt ce pot sa mai zic, daca langa Castelul Corvinilor, din Hunedoara, se construiește hotel de lux, care se potrivește ca nuca in perete. (Construit de soțul deputatei Carmen Hărău). Rușine să ne fie că votam aceste mizerii de oameni.