În luna noiembrie a anului trecut, atunci când pandemia lovise, credeam, cel mai puternic, morga spitalului era arhiplină de pacienții decedați în urma infectării cu covid 19. Atunci, pentru că nu mai era loc pentru a fi ținuți, morga Spitalului Județean a primit donație un container frigorific, iar un altul a fost cumpărat. Și în acest val al pandemiei sunt folosite cele două containere atunci când locurile din clădirea morgii sunt ocupate.
Serviciul de Anatomie Patologică al spitalului dispune de 30 de locuri pentru pacienții Covid dintre care 24 în cele două containere. Cele două containere, cu câte 12 locuri fiecare, au ajuns la Spitalul Județean Sibiu în luna noiembrie a anului trecut, atunci când numărul mare de persoane decedate din cauza infectării cu coronavirus depășea cu mult numărul de locuri din morgă.
Anul acesta, atunci când cele 6 locuri din clădirea morgii sun ocupate, pacienții decedați sunt ținuți în containerele frigorifice, dar nefiind o supra aglomerare. ”Până în prezent nu au fost consemnate probleme în aceea ce privește gestionarea deceselor pacienților COVID-19, capacitatea nu a fost depășită, nu au fost blocaje în funcționare. Containerele aduse anul trecut sunt funcționale, fac parte din dotarea Serviciului de Anatomie Patologică al spitalului și sunt utilizate când este nevoie, ele îndeplinind normele de securitate epidemiologică și fiind dotate cu instalație de răcire”, spune Decebal Toderiță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.
Pentru ca situația să nu atingă punctul critic, la fel ca în toamna anului trecut, s-au stabilit câteva reguli precise pentru predarea pacienților decedați către aparținători. ”Optimizarea procesului de predare către aparţinători este o preocupare constantă a serviciului. Prezentarea aparținătorilor pentru ridicarea decedatului se face în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km. Aceste termene sunt depășite doar în anumite situații speciale (aparținători plecați din țară, lipsă aparținători), dar în ultima vreme astfel de cazuri au fost sporadice. Se respectă protocoalelor în vigoare, pacienții sunt predați, după identificarea de către familie, în sicrie sigilate, îmbrăcați și cu respectarea tuturor normelor epidemiologice”, explică Decebal Toderiță.