un arhitect din sibiu critică aspru felul în care s-a lucrat în ștrand - „solicit publicarea autorizației de construcție și remedierea proiectului”

Un arhitect din Sibiu critică aspru modul în care au fost realizate lucrările din cartierul Ștrand și a întocmit o sesizare în acest sens, pe care a redirecționat-o către Primărie, DSP, Prefectură, Agenția pentru Protecția Mediului și alte instituții. Acesta solicită publicarea autorizației de construcție cu documentația aferentă, inclusiv a avizelor aferente, precum și remedierea proiectului și a lucrărilor, considerând că s-a făcut mai multe greșeli de proiectare și execuție.

Arhitectul Costea Darius Sebastian din Sibiu a trimis către Primăria Municipiului Sibiu, Direcția de Sănătate Publică Sibiu, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, Inspectoratul de Stat în Construcții Sibiu, Inspectoratul de Stat în Construcții Brașov, Prefectura Sibiu, Ordinul Arhitecților Sibiu o sesizare privind „nerespectarea obligațiilor de proiectare și de execuție aferente lucrărilor de reamenajare executate în cartierul Ștrand din Sibiu”.

un arhitect din sibiu critică aspru felul în care s-a lucrat în ștrand - „solicit publicarea autorizației de construcție și remedierea proiectului”

Acesta a constatat o serie de nereguli în ceea ce privește modul în care au fost realizate lucrările, printre care tăierea vegetației și arborilor, locuri de parcare realizate neconform, dar și pistele pentru biciclete.

Nereguli privind tăierea arborilor din cartier 

Potrivit regulamentului local de urbanism, „se interzice eliminarea vegetaţiei înalte mature, cu excepţia situaţiilor în care aceasta reprezintă un pericol iminent pentru siguranţa persoanelor sau bunurilor sau în care împiedică realizarea construcţiei. Pentru fiecare arbore matur tăiat în condiţiile prezentului regulament se vor planta, pe o rază de maxim 100 m, minimum trei arbori, din specia căreia i-a aparţinut arborele tăiat. Se interzice înlocuirea spaţiilor verzi existente cu parcaje la sol, echpamente publice sau paracaje colective cu excepţia situaţiei în care sunt create spaţii verzi de cel puţin aceeaşi dimensiune la o distanţă maximă de 100 m faţă de spaţiile verzi afectate. Parcajele la sol vor fi plantate cu un arbore la fiecare patru locuri de parcare”. 

Arhitectul spune că, „conform legislației în vigoare, înainte de elaborarea autorizației de construcție, Primăria Sibiu avea obligația de a întocmi Planuri Urbanistice Zonale și de Detaliu, inclusiv de a consulta populația și de a respecta actele normative în vigoare”. 

CITEȘTE ȘI: Lucrările din Ștrand, motiv de nemulțumire pentru locatarii – „Execuție greoaie și copaci tăiați”

Arhitectul solicită verificarea distanțelor dintre parcări și zonele de locuit

Arhitectul Costea Darius Sebastian spune că nici parcările nu au fost realizate în mod corect, iar asta fiindcă nu s-au făcut conform legislației în vigoare. Acesta solicită verificarea distanțelor dintre parcări și zonele de locuit. 

„Totodată, vă aduc la cunoștință prevederile articolul 4 litera c) din Capitolul I, intitulat <<Norme de igienă referitoare la zonele de locuit>>, din Anexa I a Ordinului nr. 119/4 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, care prevede următoarele: <<c) spaţii amenajate pentru gararea şi parcarea autovehiculelor populaţiei din zona respectivă, situate la distanţe de minimum 5 m de ferestrele camerelor de locuit; în aceste spaţii este interzisă gararea autovehiculelor de mare tonaj, cum ar fi autovehiculele peste 3,5 tone, autobuzele, remorcile etc., precum şi realizarea activităţilor de reparaţii şi întreţinere auto>>. Prin urmare, solicit verificarea distanțelor parcărilor față de zonele de locuit, inclusiv respectarea normelor de proiectare a parcărilor în ceea ce privește distanțele, conform legislației în vigoare”, spune arhitectul în sesizare. 

Acesta spune că parcările prevăzute cu un strat impermeabil ar fi trebuit să fie racordate la o stație cu separator de hidrocarburi. „Acest aspect ar fi putut fi soluționat prin utilizarea dalelor ecologice în zona parcărilor”, spune arhitectul. 

Probleme la pistele pentru biciclete

În privința pistelor de biciclete create, acestea trebuie să respecte Ghidul metodologic de reglementare a proiectării, execuţiei, utilizării şi mentenanţei lucrărilor de infrastructură pentru biciclete, spune Costea. 

În urma celor sesizate, arhitectul solicită punerea la dispoziție în mod public a autorizației de construcție cu documentația aferentă, inclusiv a avizelor aferente, precum și remedierea proiectului și a lucrărilor conform legislației în vigoare. 

Ultima oră

Participă la discuție

4 Commentarii

Publică

  1. Ati vazut Calea Dumbravii, au distrus-o total. Bloculetele aparute si acum cu modificarea strazii nu va mai fi ce a fost cel mai frumos bulevard din Sibiu.
    Avem cel mai slab arhitect sef care e protejata lui Iohannis si care daca s-ar face un sondaj cu plangerile sibienilor poate s-ar intampla ceva….. nu o poate schimba nimeni ca ea e sustinuta …. e dracul gol al rhitecturii, ea e stie pe toate dar e ZEN.
    Tot ce se intampla din punct de vedere arhitectural e groaznic.
    Apropo ati vazut ca in mai toate orasle sunt parcuri de joaca cu tobogane mari – vezi Targu Mures unde de 15 ani este un parc langa ZOO deosebit sau la Cluj langa Stadion.
    Noi vem acel spatiu dintre Strada Avrig si Strada Ludos unde poti realiza parcuri de joaca imense, terenuri de baschet, tenis, fotbal, volei – amenajare unui lac cu lebede de plimbare cu barcute, etc…
    Oricum Primaria face doar pe interes…… Calea Dumbravii au bani pe fonduri si da-i bataie sparge fara cap si fara coada —- au scos copacii si baga betoane frate —
    Va felicitam si sper sa fie ultimul al d-nei ca ne-a nenorocit!!!

  2. Cei mai slabi și incompetenți arhitecți din S-E Europei sunt la Sibiu. Să vedeți ce dezastru au făcut în Hipodrom… Au distrus spațiul verde dintre blocuri, cu scopul de a face parcări…, în fine, era nevoie, dar așa de prost sunt proiectate încât cu greu poți parca sau ieși din parcare fără să lovești pe cineva!!! Nu numai că ar trebui dați urgent afară, în frunte cu arhitectul șăf, dar ar trebui să li se impute grozaviile …arhitecturale!!!!

  3. Felicitari Dle arhitect! Din pacate in cazul Cartierului Arhitectilor, institutiile statului nu au reactionat la sesizarile locuitorilor. Sub ochii ingaduitori ai acestor institutii s-a dezoltat un cosmar urbanistic, un cartier dormitor ,fara un minim de facilitati urbane, in care calitatea vietii locuitorilor( adulti si copii) este profund alterata.O oglinda a incompetentei serviciului arhitect sef din primaria Cisnadie .

  4. Nici in Terezian nu este mai bine,am facut si sesizare la primarie dar degeaba nu am primit nici un raspuns ca sunt firmele de „casa” iar doamna primar nu suporta gardul viu.