Primul Târg de Ecoturism din județ are loc, zilele acestea, în Sibiu, fiind organizat în cadrul programului „Anii Drumeției”. În cadrul târgului sunt prezentate ofertele sezonului de toamnă-iarnă a activităților recreative și sportive din județ. Specialiștii spun că certificatul verde este un colac de salvare în ceea ce privește ecoturismul și majoritatea turiștilor care au vizitat anul acesta județul au fost vaccinați. Deși numărul vizitatorilor nu a fost la fel de mare ca în 2019, cifrele sunt mai bune decât anul trecut, iar asta fiindcă oamenii s-au imunizat și au putut călători.
Târgul de Ecoturism a adus în același loc operatorii care au în portofoliu activități și servicii care promovează turismul sustenabil. Sibienii care vor veni zilele acestea în muzeu vor afla care sunt oportunitățile județului și își vor putea planifica timpul liber.
„Activitățile în jurul cărora gravitează ideea de ecoturism sunt atât sportive, cât și recreative, iar printre ele amintesc: drumeția, drumeția cu rachete de zăpadă, schiul de tură, echitația, mountainbiking, tururile ghidate de observare a florei și a faunei, serviciile de spa, tururile culturale, dar și serviciile conexe, cum ar fi punctele gastronomice locale, facilitățile de cazare sau producătorii locali de echipament sportiv. Toate acestea pot fi explorate pe 19 și 20 noiembrie, la Târgul de Ecoturism.” spune Sergiu Olteanu, coordonatorul Programului „Anii Drumeției”.
Certificatul verde, „colac de salvare” pentru ecoturism
Ghidul de turism Adela Dadu spune că este important ca oamenii să se vaccineze pentru a putea sprijini inclusiv turismul. Anul acesta, în județ, au venit mulți turiști străini care erau vaccinați și care au cerut agențiilor la care au apelat ca ghizii să fie și ei imunizați.
„Ecoturismul și turismul în general, la nivel național, este ajutat pentru că certificatul de vaccinare oferă flexibilitate și mobilitate. Majoritatea turiștilor străini care au venit de peste tot din lume, indiferent că sunt din Europa sau Statele Unite, au fost vaccinați, inclusiv tinerii. Toți au avut certificate și atunci nu am avut probleme nici la restaurante, nici la obiective, am avut intrări peste tot. În plus, nu toți călătorim la nivel de individual, de privat, că sunt singuri, în cuplu, cu familie, cu copil. Am petrecut foarte mult timp cu ei, în spații închise, inclusive în mașini și era evident că au cerut agențiilor ca ghizii să fie vaccinați, iar asta a ajutat foarte mult. Certificatul verde este un colac de salvare, categoric, pentru ecoturism”, a spus Adela Dadu, ghid de turism.
Printre participanții de la Târgul de Ecoturism se află Asociația Sibiel 2000, Arii Rulare Interconectate, Cârțișoara, Montan Grup Sibiu, WWF România, Colinele Transilvaniei, Tășuleasa Social, Fundația Biserici Fortificate, Rășinari Travel, Apoș, Villa Abbatis, Arena Platoș, Centrul Aria, Oak Tree Travel, Sibiu Reisen, Trail Guide, Transylvania E-bike Tours, Explorer Sport, Action Sport, Decathlon, Ballan Sportwear, Pită de Alămor, Clubul Sportiv Comunitar Sibiu, Flora Fauna International, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu, Agenția Națională pentru Arii Protejate, Asociația My Transylvania și multi alții.
Târgul de Ecoturism are loc vineri și sâmbătă, între orele 10:00 – 18:00, în Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA.