Guvernul Nicolae Ciucă a trecut de votul de învestire din Parlament. Executivul susținut de PNL, PSD, UDMR și minorități naționale a fost votat cu 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”.
„Doresc să vă mulțumesc tuturor celor care ne-au acordat votul de încredere. De asemenea, mulțumesc și celor care nu ni l-au acordat. Cred că este foarte important să știți că am înțeles că ne-am asumat o răspăspudere foarte mare. Am îțneles și recomandările opoziției. Suntem un guvern al Roâniei și vom face tot ceea este posibil să avem în centrul atenției noastre cetățeanul român și să depășim aceste probleme pe care le avem din cauza crizei Covid și să deteminăm liniile de efort pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea româniei. Vă rog să ne dați voie să mergem și să ne apucăm de treabă”, a spus Nicolae Ciucă după anunțarea rezultatului votului de învestitură..
Guvernul Nicolae Ciucă a fost votat de 318 de senatori și deputați. Împotrivă au votat 126 de parlamentari. Pentru învestirea guvernului era nevoie de 234 de parlamentari.
Primul-ministru și miniştrii urmează să depună individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul.
Nicolae Ciucă a spus joi la prezentarea programului de guvernare în Parlament, referindu-se la coaliția PNL-PSD-UDMR, că „am trecut peste acele lucruri care ne separă și am găsit lucrurile care ne unesc”.
PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România, a spus în timpul dezbaterilor Marcel Ciolacu. El afirma că social-democrații au intrat la guvernare pentru că nu fug niciodată de responsabilitate: „Avem puterea să redăm încrederea în această țară”.
Slavă Domnului, s-a încheiat un an marcat de lupte absurde, cu lăcomie duse, spunea liderul grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian. El preciza că grupul minorităților naționale va avea o contribuție „extrem de activă” în această guvernare.
Deputatul Dan Barna, vicepreședinte USR, l-a „felicitat” miercuri în Parlament pe Marcel Ciolacu pentru că a scos de la guvernare PNL din poziția de vioara întâi și l-a băgat înapoi „ca anexă a PSD”.
Lista Guvernului PNL – PSD – UDMR este următoarea:
– prim-ministru – Nicolae Ciucă
– vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu
– vicepremier – Kelemen Hunor
– ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila
– ministrul Finanţelor – Adrian Câciu
– ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Dan Vîlceanu
– ministrul Economiei – Florin Spătaru
– ministrul Antreprenoriatului şi Turismului – Constantin-Daniel Cadariu
– ministrul Energiei – Virgil Popescu
– ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Chesnoiu
– ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila
– ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Tanczos Barna
– ministrul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu
– ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi
– ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse – Gabriela Firea
– ministrul Culturii – Lucian Romaşcanu
– ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Florin Roman
– ministrul Sportului – Eduard Novak
– ministrul Justiţiei – Cătălin Predoiu
– ministrul Afacerilor Interne – Lucian Bode
– ministrul Apărării Naţionale – Vasile Dîncu
– ministrul de Externe – Bogdan Aurescu.