Directorul Camerei de Comerț Sibiu, Eugen Iordănescu, este urmărit penal pentru cumpărare de influență și trafic de influență. Aflându-se în poziția de coordonator al comisiei de selecție a membrilor Consiliul de Administrației al Aerportului Internațional Sibiu, acesta este suspectat că a încercat să falsifice concursul pentru postul de director comercial al aeroportului. Iordănescu știa că soția șefului IPJ Sibiu era o potențială candidată pe acest post și ar fi stabilit o întâlnire cu acesta. Pentru ca soția șefului IPJ să rămână pe postul de director comercial, Iordănescu l-ar fi tatonat pe acesta și i-ar fi cerut la schimb să transfere un polițist de la Postul de Poliție din Șelimbăr la o unitate de poliție rutieră din Sibiu. Iordănescu a fost audiat miercuri de procurori.
CITEȘTE ȘI: Treisprezece percheziții și 35 de persoane audiate în dosarul de la Camera de Comerț – Iordănescu acuzat de delapidare, spălare de bani, dare de mită și trafic de influență
Eugen Iordănescu, directorul CCIA Sibiu a fost audiat miercuri de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Aceștia au dispus urmărirea penală „in rem” cu privire la infracțiunile de cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență, trafic de influență, și respectiv dare de mită.
În cursul lunii mai 2021, printr-o hotărâre a Consiliului Județean Sibiu, Eugen Iordănescu, alături de funcționari publici cu funcții de conducere din cadrul Consiliului Județean Sibiu, a fost numit în cadrul celor două comisii de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al societății Drumuri și Poduri S.A. Sibiu, și respectiv a membrilor în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu Regie Autonomă, pentru perioada 2021 – 2025.
„Dată fiind și împrejurarea că, atât pentru perioada 2012-2016, cât și pentru perioada 2017-2021, suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) a făcut parte din aceste două comisii, ocazii cu care acesta a manifestat rolul de decident, beneficiind și de un ascendent profesional în domeniul managementului asupra celorlalți membrii ai comisiilor respective, în cadrul acestei proceduri demarate în luna mai 2021, directorul general al C.C.I.A. Sibiu, și-a asumat rolul de conducător al acestor proceduri și unic decident în privința numirii în calitate de membru în Consiliului de Administrație al societății Drumuri și Poduri S.A. Sibiu, și respectiv în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu Regie Autonomă, pentru perioada 2021 – 2025”, spune prim procurorul Ion Veștemean, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Eugen Iordănescu deținea rolul primordial în a decide câştigătorul concursurilor, dat fiind faptul că acesta era persoana care efectiv întocmea scrisoarea de așteptări și, totodată, acesta era privit ca persoana ce deținea cunoștințele de specialitate și soluțiile manageriale necesare în vederea atingerii acelor obiective. Mai exact, Iordănescu avea atât întrebările, cât și răspunsurile la acest interviu, rolul celorlalți doi membrii fiind unul neînsemnat, de altfel, rolul de unic decident al acestuia, este precizat chiar de acesta în cadrul mai multor discuții telefonice legate de întocmirea scrisorii de așteptări, dar și relative la modalitatea de intervievare a membrilor în Consiliul de Administrație al societății Drumuri și Poduri S.A. Sibiu.
Eugen Iordănescu, cunoscând faptul că soția șefului IPJ Sibiu urmează a candida pentru postul de director comercial în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu R.A. și implicit urma a susține un interviu în fața comisiei de selecție al cărui unic decident era chiar el, l-a contactat telefonic pe soțul acesteia pentru a stabili o întâlnire cu el, în cadrul căreia ar putea discuta atât situația unui agent de poliție, cât și cea a soției lui, potențială candidată la funcția de director comercial al Aeroportului Internațional Sibiu R.A.
„În data de 19.08.2021, suspectul a venit la biroul polițistului cu funcție de conducere în I.P.J. Sibiu, unde, după o scurtă tatonare prin solicitarea unor sfaturi de natură tehnică cu privire la modalitatea de transfer a polițiștilor, i-a solicitat să îl transfere pe agentul de poliție C.S.R. de la Postul de Poliție Șelimbăr la o unitate de poliție rutieră din municipiul Sibiu. Imediat după solicitarea legată de transferul polițistului, și-a oferit „serviciul” său în folosul candidatei, spunând că trebuie să aibă o întâlnire cu aceasta unde urmează a discuta cu privire la cerințele concursului de ocupare a postului de director comercial în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu R.A., în care a afirmat că trebuie să o pregătească și să o pună în temă cu obiectivele și metodele manageriale de atingere ale acestora întrucât au fost cazuri când au „picat” candidați”, precizează procurorii sibieni.
Vă reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare în municipiul Sibiu și București, din 32 de locații fiind ridicate documente, iar față de un număr de 35 de persoane au fost emise mandate de aducere în vederea audierii în cauză.