Primele sculpturi contemporane de for public după 1989 au fost la Hotel Ramada din Sibiu

Cu prilejul ceremoniei de deschidere a noului spațiu artistic Carabulea Gallery Transylvania, de la Hotel Ramada din Sibiu, astăzi, 15 decembrie 2021 în apropierea intrării hotelului, în Piața Unirii,  colț cu strada E. Cioran, au fost montate două lucrări realizate din corten de artistul Maxim Dumitraș. Ansamblul monumental este dedicat lui Ion D. Sîrbu.

Primele sculpturi contemporane de for public după 1989 au fost la Hotel Ramada din Sibiu

Curatorul galeriei, cunoscutul sibian și om de cultură Alexandru Constantin Chituță, a declarat cu acest prilej: ”Este o nouă realizare artistică la Sibiu. În cadrul ceremoniei deschiderii noii galerii de artă din Sibiu, sprijinită de tânărul om de afaceri sibian Oprea Carabulea, am discutat despre aducerea în orașul nostru a unui ansamblu contemporan. Lucru înfăptuit astăzi. Două lucrări realizate de cunoscutul artist Maxim Dumitraș au fost montate în apropierea Hotelului Ramada din Sibiu. Maxim Dumitraș este un artist excepțional cu lucrări realizate pe întreg mapamondul. Trăiește la Sângeorz Băi și este cel care a realizat un muzeu de autor în staţiunea bistrițeană şi primul de land art din România. Este cred,  singurul sau dacă nu printre puțini artiști români care lucrează și cu acest material – oțelul corten. Coloritica acestuia este extraordinară și se crează un dialog foarte echilibrat cu clădirea Hotelului Ramada. Două lucruri sunt de menționat aici. Primul este faptul că aceste două lucrări intitulate Muza și Incinta, cu dimensiuni ce trec de 3 m înălțime au fost dedicate filosofului, scriitorului și dramaturgului Ion Desideriu Sîrbu. Iar numele acesta este legat de Sibiu prin faptul  că deși născut la Petrila și școlit la Cluj, în anii 1940 activează în Cercul Literar de la Sibiu alături de Radu Stanca, Ștefan Augustin Doinaș, Ion Negoițescu, Ovidiu Cotruș, Eugen Todoran ș.a. La Sibiu și la Cluj, Lucian Blaga i-a fost mentor și profesor. Este interesant faptul că Victor Petrini, personajul principal al romanului lui Marin Preda, Cel mai iubit dintre pământeni, pare a fi fost modelat în parte după I.D. Sârbu. A fost următit peste 32 de ani de securitate și a fost închis șapte ani la Ghela, Canal și Periprava. Al doilea lucru important este acela că aceste două lucrări sunt primele sculpturi contemporane de for public amplasate la Sibiu după mai bine de 50 de ani. Și acesta este și rolul noii Galerii de Artă de la Hotelul Ramada, o reașezare a Sibiului pe harta artistică contemporană. O reașezare a valorilor artistice. O promovare a artei și repspectiv a artiștilor contemporani. O încercare și o serie de exemple și conferințe de reamenajare și înfrumusețare a spațiului public cu artă contemporană. Din păcate, așa cum am spus și la lansarea proiectului statuii lui Samuel von Brukenthal, orașul nostru este văduvit de opere de for public. Și mă bucur că iată unele lucruri la Sibiu se realizează prin susținerea oamenilor de afaceri. Cred că este un fapt minunat și normal ca cei care iși conduc afacerile în orașul nostru, ca cei care dau de muncă atâtor sibieni să întoarcă o parte din profit în folosul comunității. Cred că este de lăudat acest lucru.”
Primele sculpturi contemporane de for public după 1989 au fost la Hotel Ramada din Sibiu

Primele sculpturi contemporane de for public după 1989 au fost la Hotel Ramada din Sibiu

Carabulea Gallery Transylvania va fi deschisă sâmbătă, 18 decembrie 2021, ora 18:00 prin dublu vernisaj Art and Life și Horațiu Mălăele.

Ultima oră

Comentariul meu