România vrea să salveze Planeta. Astfel, mai mulți specialiști ai mediului s-au reunit la Palatul Cotroceni pentru a discuta posibilele strategii. Sibiul este printre puținele orașe care are o strategie de reducere a poluării, dar trebuie actualizată, transmite Roxana Bojariu, Coordonatorul departamentului de climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
Destul de greu, spun activiștii de mediu care avertizează că marile orașe nu au strategii pentru reducerea poluării, avem industrie învechită și ape murdare, care ne plasează printre cei mai mari poluatori ai Europei, notează Protv.ro.
Cu aproape un sfert din energie bazată pe cărbune, România riscă sancțiuni de la Uniunea Europeană pentru că nu respectă normele privind poluarea industrială și atmosferică. Un consilier prezidențial școlit la Cambridge vrea să adune la Cotroceni specialiști în domeniul mediului.
Alexandra Bocșe, consilier prezidenţial: „Trebuie să fim pragmatici. Să reducem emisii acolo unde putem să facem asta mai ușor și unde putem să facem asta având creștere economică.”
Dar deocamdată România abia își fixează standardele legate de poluare. De pildă, nimeni nu a calculat ce înseamnă amprenta de carbon pentru o autostradă.
Raul Pop, expert mediu: „România este cvasi nepregătită. În toate discursurile publice apare sintagma schimbări climatice, dar în tot ce se manifestă ca activități economice sau ca criterii de decizie, schimbări practic nu există. Aceste tipuri de impact de mediu ar trebui întotdeauna luate în calcul în momentul în care punem creionul pe hârtie și începem să proiectăm o nouă investiție.”
Plasticul este unul dintre principalii poluatori la nivel global și nu este reciclat nici măcar în proporție de 10%. Activiștii de mediu susțin că producătorii și marile magazine nu descurajează cumpărarea ambalajelor din plastic.
Cristian Neagoe, reprezentant Greenpeace: „Responsabilitatea principală este la guvern, la industria combustibililor fosili. Nimeni nu a cerut acum o sută de ani “dați-mi punguța” la supermarket. Lucrurile au fost încet, încet, introduse.”
Sufocate de mașinile vechi din trafic, străzile pline de praf, gropile de gunoaie neigienizate și de incendii care otrăvesc sistematic aerul, orașe mari din România au aerul irespirabil. Comisia Europeană e cu ochii pe noi și riscăm amenzi uriașe.
Roxana Bojariu, Coordonatorul departamentului de climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie: „Bucureștiul nu are o strategie de schimbare a climei. Sibiu, Cluj au astfel de strategii, trebuie însă actualizate.”
Meteorologii susțin că poluarea și schimbările climatice au dus la creșterea temperaturii medii din România ultimului secol cu 0,8 grade Celsius pe an.
Sursa – Protv.ro
Logica matematică spune că temperatura, conform declaratiei din ultima propozitie a materialului, a crescut cu 80 de grade. Cam multișor, ce credeti?