Înființarea unor centre de evaluare a persoanelor testate pozitiv la covid 19 au fost gândite pentru ca în valul 5, care deja a început, să se ridice din presiunea pusă pe Unitatea de primiri urgențe din valurile anterioare. La nivelul județului Sibiu au fost pregătite 6 astfel de centre. Joi au primit autorizarea din partea DSP, iar de vineri, 14 ianuarie, acestea sunt funcționale.
Valul 5 se anunță a fi cel mai agresiv dintre toate, din punct de vedere al numărului mare de persoane care vor fi infectate cu covid 19. Pentru ca Urgența să nu mai fie sufocată de pacienții pozitivi care vin pentru evaluare, s-a luat decizia înființării acestor centre, 6 în total, în județ, dintre care 4 în municipiul Sibiu.
Centrele au primit avizul DSP și au devenit funcționale. ”Toate pot primi deja pacienții. Peste tot există medicamentele necesare, chiar azi am primit hârtie să mai ridicăm o tranșă de anticorpi monoclonali. Avem și personal suficient și dotările și aparatura necesare”, spune Lucian Blăguțiu, directorul DSP Sibiu.
Cum se ajunge la aceste centre
Sibienii care vor avea un test covid pozitiv trebuie în primul rând să anunțe medicul de familie. Acesta îi va îndruma către centrul de evaluare care i-a fost arondat și îi va lua în evidență pentru a le monitoriza starea de sănătate din zilele următoare.
La centrul de evaluare pacientul va fi văzut de un medic de specialitate și i se vor face toate analizele necesare, exact cum se făcea în Urgență, până acum. În funcție de rezultatul analizelor, dacă starea nu este una foarte bună va fi direcționat pentru internare. Dacă însă starea îi permite, va primi medicamentele antivirale și va trimis în izolare, acasă. De aici va menține legătura cu medicul de familie.
”Pentru a nu se crea aglomerație la un singur centru, medicii de familie au fost arondați la câte un centru de evaluare. Astfel, dacă pacientul pozitiv este introdus în sistem, medicul de familie îl vede automat. În mod normal acesta ar trebui să ia legătura cu pacientul și să îl îndrume. Dacă nu, pacientul va suna la medic și acesta îi va da toate informațiile necesare. Chiar dacă este weekend legătura dintre medicul de familie și pacient trebuie să fie deschisă. Nu este o perioadă în care să avem weekenduri sau zile libere. Medicii de familie sunt plătiți separat pentru aceste activități, deci ne așteptăm să fie disponibili”, spune Lucian Blăguțiu.
Pe pagina de internet a DSP Sibiu vor fi afișate toate informațiile necesare despre aceste centre și despre procedura de urmat de pacienții pozitivi.
Unde sunt centrele în județul Sibiu
DSP Sibiu a stabilit deja unde vor fi centrele de evaluare din județ. Vor fi 5 pentru adulți și unul pentru copii:
1- Spitalul de Pediatrie- SIBIU
2- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie- SIBIU
3- Spitalul CFR- SIBIU
4- Spitalul Clinic Județean- SIBIU
5- Spitalul Municipal- MEDIAȘ
6- Spitalul orășenesc- AGNITA
În afara spitalului din Agnita, toate celelalte au și posibilitatea spitalizării de zi