Bitcoin se mişcă din ce în ce mai mult în tandem cu acţiunile pe măsură ce activele îşi pierd din valoare ca urmare a ultimelor selloff-uri, însă cea mai valoroasă criptomonedă la nivel mondial ar putea beneficia de pe urma celor mai recente evoluţii.
Coeficientul de corelare pe 40 de zile dintre Bitcoin şi Nasdaq 100 a ajuns la aproape 0,66, cel mai ridicat nivel de când publicaţia americană a început să stocheze astfel de date, adică din 2010. Un coeficient similar, concentrat pe indicele S&P 500, a atins de asemenea un nivel maxim, scrie Bloomberg, citat de ZF.
Experţii dezbat acum pe baza ideii conform căreia acţiunile se pregătesc pentru o nouă serie de creşteri, după câteva săptămâni marcate de declinuri majore. O revenire ar stimula preţul Bitcoin şi al altor crypto-active, cel puţin pentru un orizont limitat de timp.
„Acţiunile ar trebui să îşi revină în lunile următoare pe măsură ce pieţele de obligaţiuni se vor stabiliza, iar veniturile mediului corporate vor continua să crească datorită recuperării economiei mondiale. Asta ar oferi criptomonedelor un avans temporar”, spune Peter Berezin, chief global strategist al firmei de cercetare BCA Research.
Monedele digitale au intrat în teritorii negative pe fondul retragerii stimulentelor de către Rezerva Federală a SUA şi iminentei majorări a ratelor dobânzilor. Stimulentele lansate de banca centrală americană au susţinut tranzacţiile cu active speculative din timpul pandemiei.
Peste 1.000 de miliarde de dolari în criptomonede au fost şterşi de la recordul stabilit de piaţă în luna noiembrie. Luni, la ora 14:10, Bitcoin scădea cu 5,6% la 33.690 de dolari.
Berezin este sceptic cu privire la perspectivele Bitcoin, chiar dacă anticipează o creştere pe termen scurt în cazul unei reveniri a pieţelor internaţionale de capital. El crede că targetul pe termen lung al monedei este de doar 5.000 de dolari şi le recomandă investitorilor să îşi îndrepte atenţia asupra altor active digitale, precum Cardano, Solana şi Polkadot.