Căsătoria nu mai este obligatorie în ochii societății, iar divorțul nu mai este demult un subiect tabu. Așa că cei care hotărăsc să se despartă de partenerul de viață oficial o fac fără a se mai feri de ochii și gura lumii, iar ”curaj” nu mai au doar cei tineri, ci și cei ajunși aproape la vârsta a treia. Tot mai mulți bunici divorțează la Sibiu, dar numărul despărțirilor oficiale este constant în ultimii ani. Cel al căsătoriilor însă a scăzut de la un an la altul și cu 40%.
În ultimii trei ani numărul căsătoriilor a scăzut dramatic. În anul 2019 la Primăria Sibiu 993 de cupluri au spus DA și au început o viață împreună. Apoi, în anul 2020 numărul acestora a scăzut cu 40%, doar 607 de căsătorii au fost oficiate. Probabil la descreștere a contribuit și pandemia, din cauza căreia nu s-au mai putut organiza petreceri, iar atunci mirii au amânat și ”momentul Primărie”.
După ce măsurile s-au mai relaxat anul trecut, numărul căsătoriilor a crescut ușor, până la 770.
Divorțează bunicii
Dacă numărul căsătoriilor este în scădere, cel al divorțurilor se menține constant. Astfel, în 2019 la starea civilă au fost înregistrate 383 de divorțuri între sibieni (totalul celor încheiate la judecătorie, notari și primărie). În anul 2020 numărul despărțirilor din municipiul Sibiu fost de 345, iar în 2021 de 354.
”Numărul dosarelor de divorț e constant, fără diferențe foarte mari de la un an la altul. infidelitatea nu mai este un motiv de divorț atât de des întâlnit, ci mai degrabă distanța dintre soți atunci când unul este plecat la muncă în străinătate. Cele mai multe cupluri care se despart au și copii, spune avocatul Mădălina Scutelnicu.
Aceasta a observat însă un fenomen care prinde amploare- divorțul la vârsta a treia. ”Tot mai multe cupluri trecute de 60 de ani se despart. În aceste cazuri problemele au existat de o viață întreagă, însă abia acum unul din parteneri și-a făcut curaj pentru acest pas. Am avut clienți trecuți de 60 de ani care au divorțat, care au copii mari, nepoți. Aceste lucruri erau rar întâlnite până acum. Probabil că și faptul că se vorbește tot mai des în toate mediile de bunăstare emoțională, de sănătate mintală și emoțională, se pune accent pe acest lucruri, îi determină pe unii sibieni trecuți de vârsta tinereții să ia aceste decizii după ani în care nu s-au simțit confortabil în căsnicie”, spune Mădălina Scutelnicu.