Bicicliștii sibieni, dar și cei care doresc să adopte acest mod de deplasare vor putea folosi în curând sutele de biciclete puse la dispoziție de Primărie prin programul Sibiu BikeCity. Acestea vor fi amplasate în 49 de locații din tot orașul, unde s-au instalat deja rastelurile necesare. O parte a șoferilor sibieni sunt însă nemulțumiți, pentru că s-au ocupat astfel locuri de parcare, oricum insuficiente în oraș.
540 de biciclete vor putea fi folosite de sibienii care aleg să circule eco. Acestea se vor găsi în toate colțurile orașului în rastelurile montate zilele acestea. Sunt 49 de astfel de rasteluri care vor ”găzdui” 540 de biciclete și 12 triciclete inteligente.
Doar că locațiile alese nu par a fi toate pe placul sibienilor. Unele dintre ele au ”furat” din locurile de parcare, fapt ce i-a nemulțumit pe locuitorii din aceste zone.
”Primăria Sibiu, vă mulțumim pentru colaborare. Adica veniți în cartiere luați din locurile de parcare ca să puneți stații de biciclete. Cine in zona de case folosește stațiile de biciclete? Ați avut bani de aruncat d-na primar? A venit o trupă de la primărie s-au uitat și gata au hotărât unde să pună rastelul. Daca i-am întrebat de ce nu întreabă locatarii, au spus că ei hotărăsc, e domeniul public și dacă nu avem unde parca, sa vindem mașinile, pe ei nu ii interesează”, este un comentariu al unui sibian postat pe pagina de Facebook a Primăriei Sibiu.
”Pe strada Hipodromului ne-ati luat 3 locuri de parcare pentru asta”, spune un alt șofer.
Bicicliștii însă cred că promovarea acestui tip de deplasare este oportun, iar rastelurile ar trebui să ajute, nu să încurce. ”Ca pieton nu m-am lovit de ele, dar ca șofer am văzut câteva prin oraș. Dar, până la urmă suntem toți locuitori ai orașului și trebuie să ne înțelegem. Proiectul per ansamblu este unul bun, dar probabil că îi va încurca pe unii și îi va ajuta pe alții. Rămâne de văzut. Dar, depinde de noi locuitorii Sibiului să îl folosim cum trebuie și să îl punem în valoare. Iar dacă anumite locații nu au fost gândite prea bine, ar trebui mutate puțin pentru a nu împiedica pe nimeni”, spune Marius Bârsan, participant ”Masa Critică„
Primăria Sibiu explică de ce aceste terminale sunt montate iarna. ”Fiindcă Sibiu BikeCity este un sistem smart, iar pentru a putea configura și testa componenta software este necesar să amplasăm mai întâi sistemele în locații”, se arată într-o postare.
foarte bună inițiativa primăriei! ușor aderăm la mișcările europene pozitive. orașul este al oamenilor, nu al mașinilor! încap 5 biciclete pe un loc de parcare.
Sună contra intuitiv dar pentru a decongestiona traficul, este mai bine să fie susținute mijloace alternative de transport. Nu mă credeți? dați pe google „best country for driving in the world” și veți vedea că este Olanda, datorită infrastructurii lor bună pentru biciclete. astfel se eliberează șoselele de multe mașini.
Și la ei plouă aproape incontinuu și ei tot merg pe bicicletă, nu ca la noi
Revolta blocatilor in timp!
Sa consideri ca un mod de transport recreational este o alternativa pentru un mijloc de transport care iti ofera spatiu de stocare pentru cumparaturi, te protejeaza de intemperii si te ajuta sa ai timp sa te bucuri si de familie, economisind timp arata ca decizia asta cu bicicletele a fost luata de oameni cu mult timp liber si cu o gandire de hippy.
La piata ce logica gaseste bunica Fodor sa puna biciclete in loc sa avem locuri de parcare??? Daca merg la piata cu masina de cele Mai multe Ori plec cu 2 pungi Mari de cumparaturi sau, urmeaza sa merg si in alta parte….
De ceva timp am observat ca se cauta motive sa nu se imbunatateasca arterele de traffic corespunzator si tinandu-se cont de faptul ca orasul se mareste. Avem niste ulite de drumuri si cand se modernizeaza ceva…o facem pe 3 benzi. Daca nu se intelege ca business si relationarea cu oameni de business nu o sa se daca cu bicicleta o sa fie si Mai rau. Se cheltuie banii publici risipitor.
Toată Europa de Vest este în eroare și noi suntem ăia deștepți. Olanda, Danemarca, Norvegia au ajuns demult la concluzia că lărgirea străzilor și crearea locurilor de parcare sunt o greșeală, că lărgirea arterelor atrage și mai mult trafic. Toți împing mașinile la periferie și încurajează transportul în comun sau cu bicicleta.
Noi ne dăm cu fundul de pământ că în 3-4 locuri din oraș au fost ocupate câteva locuri de parcare cu rasteluri de biciclete.
Nimeni nu se gândește că un om care vine cu bicicleta = un loc de parcare liber.
@Cătălin
Bicicleta nu este un mod de transport recreațional decât dacă vrei asta. Poate avea caracter utilitar, te poți deplasa cu bicicleta din punctul A în punctul B așa cum te deplasezi și cu mașina.
Sibiul este orașul perfect pentru a face deplasare pe jos sau cu bicicleta. Din orice punct al orașului ajungi în centru în maxim 30 min PE JOS. Cu bicicleta faci 7-8 minute.
Lăsați mașinile acasă, măcar când este cald afară. O să aveți surpriza să vedeți că orașul este chiar frumos când mergi pe jos sau cu bicicleta.