Oamenii de știință au observat cea mai mare cometă văzută vreodată

Oamenii de știință au observat cea mai mare cometă văzută vreodată.

Prima imagine a cometei 2014 UN271/(Bernardinelli-Bernstein) a fost observată în urmă cu aproape opt ani, experţii şocaţi prezicând că este printre cele mai mari comete văzute vreodată.

Oamenii de știință au observat cea mai mare cometă văzută vreodată

Calcule precise au indicat că are 137 km în diametru, aproximativ aceeaşi distanţă de la Londra la Birmingham.

Aceasta este de peste zece ori mai mare decât dimensiunea meteoritului despre care se crede că a distrus dinozaurii acum mai mult de 65 de milioane de ani, estimat la aproximativ 11 km. În ciuda dimensiunilor sale uriaşe, nu există motive de îngrijorare, deoarece orbita sa arată că nu va trece niciodată prin Saturn, aflat la aproximativ 746 de milioane de mile distanţă, potrivit Mirror.

Dr. Emmanuel Lellouch de la Observatorul din Paris a declarat pentru New Scientist: „Am confirmat estimarea. Este cea mai mare cometă din Norul Oort descoperită vreodată”.

Dr. Lellouch şi echipa sa au descoperit adevărata dimensiune a cometei folosind Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, care a examinat radiaţiile create de cometă şi le-a permis să îi calculeze suprafaţa.

Norul Oort, potrivit Nasa, este cea mai îndepărtată regiune a sistemului nostru solar şi este descris ca fiind o „bulă mare, cu pereţi groşi, formată din bucăţi de gheaţă şi resturi spaţiale”. Unele dintre aceste bucăţi sunt de mărimea unor munţi şi chiar mai mari şi ar putea exista trilioane de elemente.
Cometa este de două ori mai mare decât ultimul gigant ceresc, Hale-Bopp, care a fost descoperit în 1995 de doi astronomi amatori, Alan Hale din New Mexico şi Thomas Bopp din Arizona.

Hale a declarat pentru revista Time în 1997: „De îndată ce m-am uitat am văzut un obiect neclar în apropiere. A fost ciudat, pentru că mă uitasem la M70 cu câteva săptămâni mai devreme şi obiectul nu fusese acolo.”

Cometa a fost vizibilă cu ochiul liber timp de aproximativ 18 luni, făcând deliciul observatorilor de stele în anii 1990.

Un alt obiect spaţial cunoscut sub numele de 95P/Chiron, care orbitează între Saturn şi Uranus, este mai mare din punct de vedere tehnic, având 209 kilometri, dar oamenii de ştiinţă nu pot decide dacă este o cometă sau o planetă mică.

Acest lucru vine în contextul în care NASA a dezvăluit că se gândeşte să distrugă Staţia Spaţială Internaţională (ISS) prin prăbuşirea acesteia în ocean în următorii zece ani.

Agenţia spaţială intenţionează să scoată laboratorul de pe orbită în ianuarie 2031, trimiţându-l într-un „cimitir de nave spaţiale”.

Sursa – Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu