Sindromul de intestin iritabil întâlnit și sub denumirea de sindromul colonului iritabil este o tulburare a tractului gastrointestinal care are manifestări clinice diverse iar cauzele sunt imprecise. Această afecțiune se întâlnește în rândul multor persoane însă numai un mic procent dezvoltă o simptomatologie pronunțată.
Care sunt factorii de risc ai sindromului colonului iritabil?
Triggerii majori ai acestei afecțiuni sunt reprezentați de stres (stresul poate declanșa simptomatologia și de asemenea o poate agrava) și alimentație (alergiile și intoleranțele alimentare sunt factori declanșatori și agravanți ai simptomatologiei sindromului de intestin iritabil.
Care sunt categoriile de risc pentru dezvoltarea sindromului de intestin iritabil?
Persoanele tinere sub 50 de ani; Persoanele cu antecedente heredocolaterale de colon iritabil (predispoziția genetică și conditiile de mediu similare sunt considerate factori de risc) Persoanele care se confruntă cu depresia, anxietatea sau alte stări emoționale care afectează sănătatea mintală.
Care sunt simptomele care care apar în sindromul de intestin iritabil?
Dureri abdominale sub formă de crampe, durerea se remite în momentul evacuării conținutului;Tulburări de tranzit intestinal rezultând în constipație sau diaree apoasă- ambele se diminuează în momentul eliberării conținutului; Balonare (asociată cu flatulență); Nevoia imperoasa de evacuare a conținutului intestinal; Tranzit intestinal accelerat în decursul unei zile
Cum se pune diagnosticul?
Din pricina lipsei unor cauze exacte care se află în spatele apariției colonului iritabil procesul de diagnostic poate fi îndelungat și complex. Necesita probe de laborator și uneori investigatii endoscopice.
Care sunt opțiunile de tratament?
Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune complexă care odată diagnosticată beneficiază atât de tratament medicamentos cât și adjuvant.( modificarea stilului de viata, dieta, sport, suplimente alimentare recomandate de medic). Rezultatele optime se obțin prin asocierea tratamentului medicamentos cu cu dieta, exerciții fizice moderate și un somn odihnitor.
Dr. Lupu Petria Alexandra
Medic specialist Boli interne
Doctorand