Primăria Sibiu, despre revolta comercianților din Piața Mică - ”Nu există atribuții în verificarea unor operațiuni bancare în conturi private”

Mai mulți comercianți care vând la tarabele din Piața Mică a Sibiului au atras atenția asupra faptului că cei care participă la licitațiile pentru un loc de vânzare nu sunt tocmai corecți. Comercianții au cerut comisiei din partea Primăriei să verifice conturile licitatorilor și să ”urmărească banii”, pentru că, spun ei, extrasele de cont sunt umflate înaintea licitației cu scopul de a câștiga. Reprezentanții Primăriei însă, spun că nu au nicio atribuție în acest sens.

O parte dintre comercianții care își vând produsele în Piața Mică sunt nemulțumiți de faptul că unii competitori, spun ei, nu joacă cinstit. Pentru a obține un punctaj cât mai mare la licitația pentru un loc la tarabă, aceștia ar împrumuta bani dintr-o societate în alta, pentru a avea un extras de cont cât mai mare, dar fără ca acești bani să fie efectiv ai societății respective. Cei nemulțumiți au făcut nenumărate petiții în acest sens către Primăria Sibiu, dar nu au primit un răspuns mulțumitor.

Primăria Sibiu, despre revolta comercianților din Piața Mică - ”Nu există atribuții în verificarea unor operațiuni bancare în conturi private”

VEZI AICI CARE SUNT ACUZAȚIILE ADUSE DE COMERCIANȚI 

”Referitor la îndeplinirea criteriului de atribuire privind capacitatea economico-financiară a ofertanților, în Regulamentul privind pregătirea și organizarea licitației pentru aceste standuri, la secțiunea 10, articolul 22 se precizează că disponibilitățile bănești se vor demonstra prin orice tip de document emis de unități bancare sau o declarație bancară prezentată în original. Prin urmare, Comisia de evaluare a ofertelor este abilitată să analizeze aceste documente și nu are atribuții în verificarea unor operațiuni bancare în conturi private”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Produse interzise

Comercianții atrag atenția că nici o altă prevedere din caietul de sarcini nu este respectată. Sunt interzise la vânzare orice fel de obiecte vestimentare sau jucării. Cu toate acestea, o parte a comercianților expun astfel de produse și chiar dacă au adunat mai multe avertismente, nu le-au scos de la vânzare.

Primăria are și aici o explicație: ”Referitor la produsele care se vând la standurile închiriate, inspectorii Serviciului de Administrare a Domeniului Public efectuează controale regulate în teren pentru a verifica modul de desfășurare a activității. În cazul locațiilor în care s-a constatat că să vând alte tipuri de produse decât cele prevăzute în contract, comercianții au fost avertizați în scris. Dacă situația se repetă la acele standuri, se vor întreprinde măsurile corespunzătoare care pot ajunge până la rezilierea contractelor”

Oferte încă în analiză

Cât despre licitația de anul acesta, ofertele se află încă în analiza comisiei de licitație.

”Cu privire la desfășurarea licitației pentru închirierea standurilor, precizăm următoarele: Licitația pentru închirierea a 13 standuri de vânzare din Piața Mică și a 2 standuri situate pe aleea de la intrarea în Grădina Zoologică a fost organizată în conformitate cu O.U.G. 57/2019, H.C.L.28/31.01.2020 și H.C.L. 30/31.01.2020, în vederea desfășurării activităților de comerț. Condițiile de participare la licitație au fost, de asemenea, stabilite în conformitate cu legislația în vigoare. Precizăm că prin depunerea declarației de participare la licitația publică, fiecare ofertant a declarant că și-a însușit si că este de acord cu prevederile Regulamentului, Caietului de Sarcini și ale dispozițiilor hotărârii de Consiliu Local prin care se aprobă procedura de desfășurare a licitației publice.

Licitația publică a fost demarată în 14.01.2022, iar deschiderea plicurilor cu oferte a avut loc în 09.02.2022.În prezent comisia de evaluare a ofertelor analizează cele 126 de oferte înregistrate pentru închirierea standurilor din Piața Mică și 8 oferte înregistrate pentru închirierea de mobiliere de prezentare și vânzare de pe aleea de acces în Grădina Zoologică, urmând ca în momentul finalizării acestei etape să comunice rezultatele fiecărui participant la licitație”, spune Mirela Gligore.

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Primăria spune că nu e în atribuțiile ei sa verifice, totusi faptul ca nu cunoști legea nu te scutește de ea, iar în cazul de față organizatorii licitației se fac vinovați de complicitate conform

    Legii 286/2009 cod penal
    Art 267
    (1) Funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.