Vladimir Putin, Președintele Rusiei este de părere că Occidentul se folosește de Ucraina pentru a declanșa un război.
Rusia se confruntă cu o ameninţare „serioasă” din cauza utilizării Ucrainei de către Occident ca „instrument de confruntare”, a afirmat luni preşedintele Vladimir Putin, subliniind că vrea evitarea unui conflict prin solicitarea garanţiilor de securitate.
„Utilizarea Ucrainei ca instrument de confruntare cu ţara noastră reprezintă o ameninţare serioasă, foarte mare, pentru noi. Dar prioritatea noastră nu este confruntarea, ci securitatea”, a declarat Vladimir Putin, potrivit cotidianului Le Figaro, la finalul unei reuniuni a Consiliului pentru Securitate Naţională.
„Dacă Rusia se va confrunta cu ameninţarea generată de admiterea Ucrainei în NATO, riscurile la adresa ţării noastre se vor amplifica”, a atras atenţia Vladimir Putin, citat de agenţia Tass.
Liderul de la Kremlin a anunţat că analizează cererile liderilor regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk de recunoaştere a independenţei. „Scopul reuniunii de astăzi a fost ascultarea colegilor noştri şi determinarea viitorilor paşi în acest sens. Am înţeles că procesul de pace, care este în impas din 2019, nu are nicio perspectivă”, a adăugat preşdintele Rusiei, acuzând autorităţile ucrainene că nu respectă armistiţiul convenit prin Acordul de la Minsk.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat, luni, că se va întâlni joi, în oraşul elveţian Geneva, cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. Vineri, Serghei Lavrov se va deplasa la Paris, pentru o întâlnire cu ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, pentru consultări în vederea pregătirii unui summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) privind criza din Ucraina.
Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.
(sursa: Mediafax)