Cum ne pregătim de Sărbătorile Pascale

Se spune ca “Traditia este suma lucrurilor si obiceiurilor de demult” si ne place sa credem ca am preluat in cel mai frumos mod posibil aceste taine ale poporului roman, pe care, avem datoria morala, de a le preda mai departe, copiilor si urmasilor nostri.

Cum ne pregătim de Sărbătorile Pascale

Bucuria Invierii Domnului este primita cu caldura de fiecare dintre noi, an de an, motiv pentru care ne place sa sarbatorim in mod traditional aceasta perioada a anului. De la vopsitul oualelor, la portul hainelor traditionale, la delicatesele din bucatarie si pana la cadourile catre cei dragi daruite in numele “iepurasului”, aceste activitati necesita timp. De aceea este bine sa fim preventivi, pentru a fi siguri ca situatia nu ne depaseste.

Nici sibienii nu fac rabat de la aceste truisme, de aceea ne simtim in masura sa fim vocea orasului si sa parcurgem principalele activitati ce prevestesc Sarbatorile Pascale:

1 – Curatenia generala in locuinta

Cum altfel putem petrece minunatele Sarbatori de Paste in sanul familiei, decat intr-o curatenie desavarsita?! Nimic nu se compara cu perioadele cand petrecem in sanul familiei, alaturi de cei dragi, de prieteni si rude, acompaniati de mirosul imbietor de preparate culinare proaspete.Chiar  daca stim ca timpul nu ne permite sa stam prea mult pe ganduri cand vine vorba de curatenie, mai stim ca tehnologia s-a dezvoltat notabil in favoarea noastra, de aceea suntem indemnati sa alegem calea cea mai rapida si mai eficienta de a mentine ordinea in locuinta.

De la spalatul rufelor cu ajutorul celor mai sofisticare masini de spalat, a podelelor cu cele mai bune aspiratoare verticale si aspiratoare robot si pana la gatitul preparatelor culinare favorite, avem sansa de a beneficia de rezultatele cele mai bune intr-un timp mult mai scurt.

Amenajarea locuintei cu diferite ornamente traditionale nu face decat sa creeze o ambianta si mai frumoasa si mai confortabila.

2 – Prepararea mancarurilor traditionale

Asa cum nu exista masa de Craciun fara preparate de porc, traditional vorbind, nu exista nici masa de Paste fara miel. Cum nu toata lumea are o slabiciune pentru carnea de miel, masa poate fi imbelsugata cu carne de pasare sau de peste, facand apel la fel si fel de fripturi si gratare.

Simtim deja mirosul cozonacilor, mirosul de pasca, de drob, cat si al nelipsitelor prajituri de casa gatite de iscusitele gospodine. Simtim atmosfera degajata din sanul familiei, in timp ce ouale vopsite in rosu joaca rolul principal. Mai nou, oamenii decoreaza ouale de Paste si in alte culori sau le vopsesc sub forma unor desene abstracte utilizand cele mai ingenioase metode.

Nelipsitele sticle de vin rosu de calitate nu fac exceptie, avand locul rezervat la masa de Paste. Nu putini bucatari apeleaza la soiuri de vinuri pentru a da gust tavilor cu fripturi.

3 – Alegerea cadourilor pentru apropiati

Sibienii nu ezita sa-si impresioneze apropiatii, prin cadouri, ori de cate ori au ocazia. Fie ca vorbim aici de cadouri de natura electrocasnica, fie de natura simbolica, fie ca apeleaza la cadourile clasice (parfumuri, ceasuri, carti).

“Iepurasul” vine an de an, iar an de an trebuie sa luam seama ce anume si de unde anume alegem sa cumparam ceva frumos apropiatilor. Exista optiunea de a cumpara direct din magazinele de specialitate, unde avem siguranta producatorului sau putem cumpara online. Avantajele cumparaturilor online sunt multiple, precum vizualizarea recentiilor, compararea preturilor, economisirea timpului, diversitatea ofertelor. Singura conditie in a fi siguri ca achizitionam produse de calitate este aceea de a verifica veritabilitatea site-urilor pe care ajungem sa navigam. Intotdeauna, trebuie sa facem apel la site-uri practice, usor de accesat, scrise corect gramatical si bine structurate. Practic, in spatele unor astfel de platforme stau ore, luni sau ani de munca, cheltuite intocmai pentru facilitarea diverselor tipuri de cautari online.

Ce poate fi mai frumos decat zambetul si fericirea apropiatilor manifestate in momentul primirii cadourilor. Expresivitatea copiilor in fata cadourilor “iepurasului”, de cele mai multe ori, nu poate fi spusa in cuvinte. Asa cum in diferite zone ale tarii se imbraca haine traditionale pentru marea Sarbatoare de Paste, la fel de fideli sunt si cetatenii din Sibiu. Porturile populare ce sustin credinta sunt la mare cautare, dorinta de a fi in ton cu traditia fiind de nestramutat. Chiar daca am lasat la final acest paragraf, nu inseamna ca este si cel din urma. Foarte important este ca, nu doar in preajma Sarbatorilor Pascale, sa fim mai buni, mai umili, mai ingaduitori. Sa intelegem ca viata ne-a fost data ca sa o traim in armonie cu si alaturi de semenii nostri.

Si ca sa incheiem in aceeasi nota cu cea cu care am inceput, e bine sa ne reamintim ca “Daca omul ar sti cat este de fragil, ar alege sa ramana modest”.

 

Ultima oră

Comentariul meu