comisia europeană a aprobat peste 84 de milioane euro pentru prima etapă a proiectului de apă și canal din sibiu şi brașov

Comisia Europeană a aprobat contribuția financiară la proiectul major “Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județele Sibiu și Brașov”, selectat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Este vorba despre 84.269.322 euro.

“În calitate de vicepremier al României, la sfârșitul anului 2020, am participat alături de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Sibiu, la semnarea acordului prealabil de măsuri care a precedat contractul de finanțare a acestui mare proiect. Au urmat etape deloc simple, dar parcurse, iată, cu succes atât de operatorul de servicii, Apă Canal SA Sibiu , cât și de autoritățile locale și centrale implicate. Am tratat acest proiect cu prioritate și mă bucur că eforturilor noastre de atunci s-au adăugat cele ale colegilor din actualul Guvern, ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu și colegilor săi. Suntem în fața celei mai mari investiții în infrastructura de apă și canalizare a Sibiului, o realizare pe care comunitatea o așteaptă și o merită” – afirmă Raluca Turcan, deputat, președintele PNL Sibiu.

comisia europeană a aprobat peste 84 de milioane euro pentru prima etapă a proiectului de apă și canal din sibiu şi brașov

Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județele Sibiu și Brașov prevede drept arie de operare 46 de localități din 24 de unități administrativ-teritoriale din județele Sibiu și Brașov. Comunitățile vor beneficia de lucrări de extindere și modernizare a infrastructurii de mare amploare care vor aduce o creștere a calității vieții pentru aproximativ 290.000 de locuitori și vor crea noi posibilități de dezvoltare economică.

În municipiul Sibiu sunt prevăzute lucrări în valoare aproximativă de 68 milioane de euro (extinderi și reabilitări de rețele de apă potabilă și colectoare de canalizare, reabilitarea aducțiunilor din sursele Gura Râului și Sadu, îmbunătățirea tratabilității Uzinei de apă ”Dumbrava”, modernizarea Laboratorului central de analize apă, îmbunătățiri ale proceselor Stației de epurare Mohu).

La nivelul județului Sibiu, noul program investițional va permite alimentarea cu apă a zece noi localități (Miercurea Sibiului, Dobârca, Apoldu de Sus, Roșia, Daia, Nou, Cașolț, Cisnădioara, Săcădate și Ruși), canalizarea din comuna Poplaca va deveni funcțională prin construirea unui colector de transport apă uzată până în Sibiu, iar în orașul Miercurea Sibiului vor fi construite rețele noi de apă potabilă și de canalizare, precum și o stație de epurare ape uzate. Acestora li se adaugă construirea de noi aducțiuni – cele mai importante fiind Sibiu – Tilișca și Sibiu – Șura Mare – Slimnic – Ruși, reabilitarea de uzine de tratare și stații de epurare, a rezervoarelor de înmagazinare a apei potabile, a rețelelor de apă și canalizare, obiective ce vor asigura buna funcționare a întregii infrastructuri de gestionare a apei în localitățile unde activitatea este asigurată de către operatorul regional Apă Canal Sibiu SA.

Valoarea totală a investițiilor preconizate a se realiza cu sprijin european a fost actualizată la peste 223 milioane euro, suma aprobată în acest moment de Comisia Europeană (84,2 milioane euro) reprezentând prima etapă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică