Milioane de oameni din Ucraina și-au părăsit țara de la începutul războiului. Mulți dintre ei au găsit un refugiu în județul Sibiu și s-au stabilit aici cu familiile lor. Au primit mult ajutor de la sibienii de bine care nu le-au cerut nimic la schimb. Miercuri, în județ, sunt cazați mai bine de 800 de oameni, iar peste 300 dintre ei sunt copii.
„Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Sibiu gestionează, monitorizează și oferă sprijin permanent persoanelor refugiate/strămutate pe teritoriul României și sosite în județul Sibiu. De la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și alte informații utile pentru integrarea acestora în România”, spune sergent major Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.
De la începutul conflictului izbucnit în Ucraina și până în prezent, la nivelul județului Sibiu, CJCCI a înregistrat și a oferit sprijin umanitar unui număr de 1365 persoane, dintre care 818 adulți și 547 copii. Miercuri, în județul Sibiu erau cazate 859 de persoane, dintre care 522 adulți și 337 copii. Cei mai mulți dintre refugiați au fost cazați de către persoane fizice, și anume 599. Alte 230 de persoane au fost cazate la persoane juridice, iar alte 30 au fost cazate la ONG-uri.
La centrele de cazare puse la dispoziție de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență sunt, în prezent, 30 de refugiați. Cei mai mulți dintre ei se află la căminele de la Universitatea „Luciana Blaga”, iar unul singur a fost cazat la Hotel Sport.
La căminele de la ULBS de pe Bulevardul Victoriei sunt, în total, 30 de locuri și alte 50 la Centrul de Cercetare și Perfecționare Păltiniș. La Hotel Sport au fost puse la dispoziția refugiaților ucraineni 40 de locuri și alte 20 la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum”. Situația se află într-o continuă dinamică, iar locurile se pot ocupa sau elibera zilnic.