Mihail Vass și Iuliu Dorian sunt foști studenți ai Facultății de Științe Economice din Sibiu, care ne vorbesc despre una dintre cele mai importante „meserii” pe care trebuie să le aibă oricine pentru a avea succes pe piața muncii. „Meseria” pe care o dezbat tinerii este cea de student implicat, ambii fiind convinși că aceasta este rețeta succesului.
Printre beneficiile „meseriei” de student implicat aceștia enumeră succesul datorat implicării, respectul profesorilor, dar și al comunității. Mihai Vass povestește despre una dintre întâmplările pe care le-a trăit în timpul facultății când, odată venit din Erasmus+, colegii lui încercau să-și găsească locuri de muncă și nu reușeau, iar el era sunat la fiecare 3 zile de reprezentanți ai unor companii recunoscute, care voiau să lucreze pentru ei, ceea ce, crede acesta, se datorează implicării din timpul facultății.
„Meseria de student, nu este una simplă, pe lângă facultate, ai și alte activități, dar ești tânăr, vrei să te și distrezi și cumva, trebuie să găsești un echilibru între toate acestea.
Studentul implicat are o anumită responsabilitate, față de el, față de reputația lui, față de profesori și a viitorilor angajatori. Studentul implicat este acel om care în viitor va crea și el locuri de muncă. Studentul implicat este acela pentru care viitorul sună bine și nu va fi nevoie să-și facă un CV pentru că va fi sunat de angajatori/ potențiali colaboratori sau parteneri. Toată lumea ar vrea să aibă de partea sa un student implicat, responsabil, muncitor.
Dar studentul implicat trebuie să sacrifice multe pentru a ajunge acolo, dar asta e deja clișeu și știți povestea sacrificiilor, nopților nedormite, se vorbește despre ele în fiecare carte de dezvoltare personală. Clișeu sau nu, e adevărat. Salariile sunt mici în Sibiu și dacă n-ai o educație e greu să faci față costurilor. Dacă te duci în altă țară pleci cu un obiectiv în minte, de a strânge bani și apoi vrei să te întorci. Dacă rămâi aici nu prea ai obiective, eventual să-ți faci un credit ca să te descurci la început” menționează Mihail Vass.
Pe lângă facultate, acesta a avut minim 1 job – part time, sau într-un semestru a avut 2 job-uri, iar pe lângă acestea a fost Președintele Clubului Studenților economiști, dar și membru în Consiliul Facultății și Senatul Universității. A fost prietenul tuturor studenților și porta-vocea lor, asta pentru că a fost un student implicat. În timpul mandatului de Președinte, a reușit să capete încrederea conducerii facultății și a început să repartizeze, împreună cu colegii săi, noi studenții pentru practică, iar tot în același mandat a angajat aproximativ 80 de studenți la diferite firme.
„Am făcut asta cu ajutorul unei echipe de milioane și cu multe cărți citite, mult respect pentru profesori, cu zâmbetul pe buze și cu mult drag de muncă.
Acum, după absolvire, tot implicat am rămas, cu toate că am absolvit licența, am luat un an de pauză până la master. Sunt angajat full-time la o companie multi-națională, dețin o mini-agenție de social media marketing, sunt membru voluntar în Crucea Roșie, Președinte a unei asociații de dezvoltare inter-comunitară, organizator de evenimente culturale, colaborator cu radioul local și sunt om, prieten și ajutor de nădejde. Spun asta pentru a demonstra că se poate, trebuie doar să vrei, să te implici în orice proiect, să profiti de orice oportunitate, să-ti iesi din zona de confort și să fii și tu un om de MILIOANE. Viitorul sună bine, atâta timp cât muncești pentru el ” spune Mihail Vass.
Iuliu Dorian este absolvent al Facultății de Stiințe din Sibiu, a fost membru în Clubul Studenților Economiști, activează pe zona de online și dezvoltare personală, are un curs de vocație, face podcasturi, dezoltându-și și o afacere.
Acesta a fost plecat în timpul facultății în Belgia cu Erasmus+, iar după absolvire a plecat înapoi în Belgia pentru a-și căuta un loc de muncă. Primele încercări de angajare au fost destul de greoaie deoarece nu cunoștea foarte bine limba și nu s-a putut angaja ca economist, dar și-a dat seama că pentrua reuși trebuie să înceapă de jos.
„Am mers într-o fabrică să lucrez, trăgeam de mine, părinții îmi spuneau să nu mă mai duc că e foarte greu, ajungeam acasă foarte obosit. Eu aveam alte planuri, dar ăsta este procesul, trebuia să pornesc de undeva și să-mi amintesc că am făcut cândva și muncă grea. Am fost foarte bine primit, am continuat să evoluez, am mers și la altă fabrică mai mare unde am ajuns să lucrez la birou. Am revenit în România pentru că îmi place aici, Sibiul e un oraș superb, nu aș vrea să plec, vreau să fac ceva aici.”