Centrul de colectare pentru ucraineni de pe strada Alba Iulia din Sibiu este unul dintre cele mai frecventate de refugiați în ultima perioadă. La centru activitatea se împarte între membrii voluntari pe mai multe departamente, fiecare având obiectivele și sarcinile foarte bine stabilite. Comunitatea de voluntari este formată din Asociația Sus Inima, Sibiul pentru toți în colaborare cu mai multe ONG-uri precum Crucea Roșie, dar și multe alte persoane care au vrut să ajute.
În ultimele zile, la centru au venit în jur de 40 de familii, majoritatea cu copii. Nevoile refugiaților sunt variate, de la alimente la obiecte de îngrijire personală. Centrul pune la dispoziția refugiaților ucraineni diverse sortimente de produse alimentare, îmbrăcăminte, hrană pentru animale, saltele, dar și rechizite și jucării pentru copii.
„Ne-am organizat pe mai multe departamente, cel educațional, hală, cazări, cam toate serviciile de care ar avea nevoie persoanele din Ucraina ca să integreze. În curând se va deschide centrul educațional Asociația de poveste, care se va ocupa de activități cu copiii între 6 și 16 ani, vor fi angajate învățătoare și psiholog din Ucraina. Ucraineni lucrează pentru ucraineni. Cu această ocazie oferim și 3 joburi”, menționează organizatorii. În centru a fost asamblat un loc de joacă pentru copiii ucraineni, dar și un cinematograf unde se pot viziona desene în limba ucraineană.
„Copiii sunt foarte încântați de idee, majoritatea familiilor vin aici cu copii și în timp ce părinții își iau alimentele necesare copiii se pot juca sau uita la desene în limba ucraineană. Ideea a fost să îi integrăm cât mai bine” povestește unul dintre voluntari. Ideea este foarte bine primită de către refugiați, ceea ce îi bucură foarte tare pe organizatori. În ceea ce privește proviziile, refugiații au fost reticenți la început în a lua produsele fără să ofere nimic în schimb, însă acum pe zi ce trece vin din ce în ce mai multe familii.
„Avem la centru zeci de baxuri de scutece pentru copiii, părinții vin și iau doar 2-3 bucăți dintr-un bax, nu vor să le ia pe toate, încă nu sunt împăcați cu ideea că toate aceste produse sunt pentru ei” menționează Corina Fulea de la Sibiul pentru toți.
„Donațiile vin chiar și din partea persoanelor fizice, familiile care doresc să ajute vin la centru, întreabă de ce este nevoie, iar apoi vin cu mașinile pline. Noi ne ocupăm și de registrele intrări-ieșiri” menționează reprezentantul asociației Sus Inima.