Praf în ochii contribuabililor. Cam așa arată situația pe mai toate străzile din jurul șantierelor din oraș. Și nu doar în ochi, dar și în plămâni, pe geamuri, pe pomi…deci peste tot. Cei care locuiesc în astfel de zone spun că situația a devenit insuportabilă. Nu pot aerisi casa în timpul zilei, iar acolo unde există trotuare nisipul se adună la margine și nimic nu îl mai scote de acolo decât vântul puternic. Reprezentanții Primăriei își cer scuze….
O astfel de situație este pe strada Preot Bacca, strada pe unde se va face accesul la viitorul parc Tilișca. Aproximativ 200 de metri de stradă sunt neasfaltați, astfel că mașinile grele, camioanele care intră pe șantier ridică nori de praf. Așa că degeaba cei care locuiesc în zonă își curăță terasele și pervazele zilnic, praful fin intră chiar și în case, cu geamurile închise. Și Doamne ferește să te nimerești în spatele vreunui camion, că nici nu îți mei vezi vecinul, să îi dai „bună ziua”.
Toată lumea înțelege că este șantier și nu se poate lucra în perfectă curățenie, dar pentru o astfel de situație Primăria udă nisipul dimineața și își cere scuze. ”În această zonă este în curs șantierul de amenajare a noului parc Tilișca, ce include și asfaltarea străzii Preot Bacca. Ne cerem scuze pentru disconfortul temporar, dar sperăm ca cetățenii din zonă să dea dovadă de înțelegere în contextul în care Primăria Sibiu execută aceste lucrări tocmai pentru a viabiliza zona și pentru a crește calitatea locuirii. Constructorului i se va dispune udarea periodică a străzii, mai ales în condiții de vânt, pentru a reduce disconfortul”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Octavian Goga- altă stradă, aceeași situație. Aflați în imediata vecinătate a șantierului stadionului, cei care locuiesc aici sunt ”asaltați” nu doar de praful și mizeria de pe acesta, ci și de cele care sunt aduse de pe șantierul de pe Calea Dumbrăvii, al sediului comandamentului NATO. ”Noi suntem aici cumva între șantierele astea. Este cumplit. Dacă bate vântul vezi cum se ridică nori și nori de praf. Deschidem geamurile dimineața la 6, înainte să înceapă circulația și seara după 11”, spune o sibiancă.
Spre deosebire de Preot Bacca, cu porțiunea neasfaltată, pe Octavian Goga exisă asfalt și trotuare. Așa că tot noroiul se adună lângă borduri. Ar putea fi destul de ușor adunat, dar cine să o facă: cei care locuiesc aici, pentru că mașinile firme de salubritate circulă doar pe mijlocul drumului. ”A venit mașina acum două zile, dar a mers pe mijloc și câte puțin pe o parte. Nu a adunat nimic, mai mult a împrăștiat. Noi ce i mai curățăm așa, în fața porților, dar nu e suficient, trebuie adunat cu lopețile, udat și adunat. Noi inspirăm toată mizeria de aici”, spune un alt locuitor al zonei.
Cei care se află în astfel de situații nu pot decât să spere că după închiderea șantierelor aerul va deveni respirabil și pentru ei.