Numărul copiilor internați la Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu a crescut semnificativ după impunerea restricțiilor de Guvern, din timpul pandemiei.
Am discutat cu psihiatrul de la Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”, Angela Muntean, pentru a afla care sunt cauzele creșterii numărului de pacienți minori diagnosticați cu depresie. Psihiatrul a clarificat că depresiile la copii sunt foarte diferite de ce înseamnă depresiile la adulți.
„Depresiile la copii sunt diferite de depresiile la adulți, în funcție de etapa de vârstă și de semnificația motivului, cât și de manifestare. Un copil de cinci ani face depresie că și-a pierdut jucăria, la adult sunt depresii reactive și depresii psihotice, acelea care au componentă genetică. La copii, depresiile sunt mai mult ca reacție la situație, la obiecte, la o pierdere, la un eveniment mai deosebit”, spune psihiatrul.
Cauzele apariției depresiei la copii – Haosul școlar, părinții care cer performanță
Psihiatrul Angela Muntean a observat că motivele internărilor copiilor s-au diversificat în perioada pandemiei. Dacă până în pandemie motivele erau comune, acum au apărut cauze noi, cauze care țin de schimbările care au avut loc odată cu pandemia.
„În perioada aceasta cauzele sunt: haosul școlar care a derutat copiii, părinții care petind și cer performanță, dar din cauza contextului copiii nu au ajuns la nivelul dorit. O altă cauză este utilizarea exagerată a device-urilor cu care își ocupă o mare parte din timp. Tot din acest motiv am avut și anorexii mult mai multe decât în perioada anterioară, unele combinate cu depresii. Stau în casă pe telefon, nu mănâncă, nu dorm, nu se mai văd cu prietenii, nu mai au activitățile pe care le aveau. Tot contextul în sine a dus la creșterea numărului de pacienți, diversificarea manifestărilor și creșterea intensității reacțiilor. O altă cauză este reprezentată de frică.”
În prezent, vârstele copiilor cu depresie sunt și de 11 – 12 ani
Din cauza pandemiei, copiii care ajung acum la secția de psihiatrie au vârste mai fragede. Înainte de implementarea restrcițiilor, copiii care erau internați aveau vârste între 13 și 14 ani, iar în prezent la spital ajung și copii de 11- 12 ani. În ultima perioadă, tentativele suicidale și autovătămările sunt tot mai des întâlnite.
„Avem copii internați cu vârste mai mici decât înaintea pandemiei, respectiv 11-12 ani. În general, adolescenții de 14 ani erau mai mulți cu depresie. Copilul cu cât e mai mic, cu atât disconfortul emoțional este mai greu de înteles pentru ei și atunci devin furioși pe starea lor. Avem la copii un diagnostic tulburarea depresivă de conduită, practic îl considerăm copil rău când el e depresiv. Își descarcă furia prin agresivitatea față de alții, verbal sau chiar fizic”.
De la începutul pandemiei procesul de internare suferă schimbări
De la începutul pandemiei procesul de internare al copiilor s-a schimbat drastic. Dacă înainte de pandemie se primeau și copii cu depresii mai ușoare, în pandemie s-au primit doar cazurile severe, restul pacienților fiind tratați în Ambulatoriu cu suportul părinților.
„Într-adevăr, în perioada de pandemie condițiile de internare, de tratament și de examinare au fost mult mai diferite față de cum au fost înainte de pandemie. Am primit doar urgențele, în funcție de spațiu și de diagnostic, astfel limitându-se numărul de internări. Practic, pentru o perioadă de timp s-au internat doar urgențele, asta însemnând că am internat mai mult depresiile severe care au fost mult mai multe decât înainte de pandemie. Prin urmare, numărul a crescut, cauzele sunt puțin diferite față de ce a fost înainte și intensitatea manifestărilor este mai puternică”.
Durata internării durează în funcție de părinte. Acesta poate externa copilul „pe semnătură”
Când vorbim despre durata internării, aceasta variză în funcție de mentalitatea fiecărui părinte, pentru că mulți solicită externarea mai rapidă a copiilor.
„Teoretic durata internării este de două săptămâni pentru că medicația antidepresivă își face efectul după două săptămâni. Problema este că în condițiile în care părintele solicită externarea la cerere, se poate reduce timpul de internare. Câteodată este nevoie de o perioadă mai lungă, dar în medie durata este de două săptămâni”, spune psihiatrul Angela Muntean.
Nivelul scăzut de educație a părinților afectează procesul de vindercare a copilului
De asemenea, psihiatrul se confruntă cu nivelul de educație scăzut al unora dintre părinți care nu înțeleg cât de grav poate fi afectat emoțional un copil, chiar și la vârste de doar 11 ani. Așadar, prin lipsa de informații, aceștia îngreunează procesul de tratare al copiilor cu depresie.
„La noi nu mai e nimic logic. Vine fiecare ca la piață, nu respectă nimeni nimic. Depinde de nivelul de educație, de mentalitatea părinților, unii zic că nu are nimic, e copil. Copilul acela are niște sentimente, niște emoții, niște trăiri, nu este un obiect”, adaugă psihiatrul.