Statistică - România nu ar avea de suferit din lipsa gazelor rusești
Sursa Foto - Mediafax

Dacă Rusia ar decise să oprească livrările de gaze spre România, țara noastră nu ar avea de suferit din lispa gazelor, susțin experții.

Pe de altă parte, însă, sistarea furnizării către Polonia şi Bulgaria ne afectează din punctul de vedere al preţului, care a crescut în toată Europa, scrie hotnews.ro

Statistică - România nu ar avea de suferit din lipsa gazelor rusești

Deşi Rusia a anunţat că toate ţările “neprietene” trebuie să plătească gazele în ruble, altfel livrările vor fi oprite, până acum a dus ameninţarea la capăt doar în cazul Poloniei şi al Bulgariei.

Anul trecut, România şi-a asigurat din import 26% din totalul gazelor utilizate, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

România este ferită de ameninţarea ruşilor cu sistarea gazelor, pentru că avem marele noroc al unei producţii interne.

De fapt, România este al doilea producător de gaze din UE, după Ţările de Jos. În sezonul cald, adică din aprilie până în octombrie, producţia internă poate acoperi consumul de gaze, iar importurile sunt direcţionate către depozite. Aşadar, dacă Rusia ar decide să sisteze şi livrările de gaze către România, consumatorii din ţara noastră nu ar avea de suferit din lipsa gazelor.

În plus, România nu importă în mod direct gaze de la Gazprom, ci prin intemediari, prin urmare ţara noastră nu trebuie să plătească gazele în ruble, iar Gazprom nu are niciun motiv să sisteze livările către România.

Spre deosebire de restul ţărilor din jurul nostru, România nici nu este implicată, ca stat, în gestionarea importurilor. Importurile sunt realizate de companiile furnizoare de gaze, iar contractele au fost încheiate cu intermediari agreaţi de Gazprom.

Cine sunt intermediarii Gazprom în România

Cel mai important importator de gaze din România este Imex Oil, care a asigurat anul trecut jumătate din importurile de gaze. Compania este înregistrată în Cipru şi este controlată, potrivit informaţiior Hotnews.ro, de omul de afaceri rus Vitali Machitski, acelaşi care controlează şi grupul Vimetco, din care face parte Alro Slatina.

Celălalt mare intermediar este WIEE România, înfiinţat în anul 2000 ca o companie cu capital integral privat, apartinând firmei Gazprom Schweiz, potrivit site-ului companiei. Anul trecut, WIEE România a asigurat 30% din importuri.

Faptul că România importă gaze prin intermediari şi nu direct de la Gazprom era până acum privit ca un dezavantaj, întrucât preţul de import era mult mai mare, uneori dublu, faţă de preţul plătit de ţările care iau gaze direct de la compania rusească. 

Preţul în creştere

Pe de altă parte, însă, România este afectată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Bulgaria şi Polonia. Acest lucru a dus la creşteri galopante a preţurilor pe pieţele spot, cu 24% la jumătatea zilei de miercuri, iar preţul pe pieţele europene are efect şi pe piaţa românească. Aşadar ne aşteptăm în perioada următoare la scumpiri şi în România.

Totul depinde însă de reacţia statelor europene la aceste manevre. De exemplu, Bulgaria este dependentă în proporţie de 90% de gazele ruseşti, dar conductele care trec pe teritoriul ei duc gaze şi spre Grecia, Serbia, Ungaria şi alte state din regiune.

Prin urmare, acelaşi volum de gaze ruseşti care era iniţial nominalizat pentru Bulgaria poate şi cumpărat de altă ţară sau alt trader şi vândut mai departe către Bulgaria fără nicio problemă. De altfel, Grecia a şi anunţat că va acorda sprijin Bulgariei.

Polonia, la rândul ei, se pregătea să renunţe de tot la gazele ruseşti în viitorul apropiat şi să aducă resurse din Norvegia, deci decizia Gazprom va determina urgentarea acestor paşi.

Răspuns coordonat la nivelul UE

Uniunea Europeană oricum îşi propusese să renunţe de tot la gazul rusesc şi este în pline tratative pentru a înlocui resursele din Rusia.

Miercuri, Ursula von der Leyen, preşedintele CE, a anunţat că UE este deja pregătită pentru întreruperea gazului rusesc şi pregăteşte un răspuns coordonat la acţiunile Gazprom.

”Anunţul Gazprom este o nouă tentativă a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Chiar acum (miercuri după-amiază –n.r.) are loc o întâlnire a grupului de coordonare în sectorul gazelor şi pregătim răspunsul nostru coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate”, a anunţat ea.

Şefa Executivului UE a calificat drept ”nejustificată şi inacceptabilă această oprire unilaterală” a livrărilor.

Ultima oră

Comentariul meu