Un sibian a ajuns vicepreşedinte la o celebră linie de croaziere de lux din America - Laurențiu a crescut în Vasile Aaron
Sursa foto: Andreea Esca

Andreea Esca a vorbit în blogul ei despre un sibian care a ajuns să fie vicepreşedintele Celebrity Cruises. Prezentatoarea a scris numai cuvinte de laudă despre băiatul din stra Vasile Aron, din Sibiu, care a ajuns să fie unul dintre cei mai importanţi oameni din celebra linie de croaziere de lux.

Cine se gândea că Laurențiu Davidoiu, din strada Vasile Aron, din Sibiu, o să devină unul dintre vicepresedinții Celebrity Cruises, linia de croaziere de lux atât de căutată, parte a grupului Royal Caribbean, unde chiar și Gwyneth Paltrow va organiza în luna septembrie a acestui an, un “well-being cruise” cu renumitul său brand GOOP și membrii echipei sale 9 Nights Italian Riviera & France from Barcelona, Spain | Celebrity Cruises? Cu siguranță, nu părinții lui, tatăl colonel în Armata Română și mama asistentă medicală, care au fost fericiți să-l vadă pe Laurențiu student la Drept, în Alba, a scris Andreea Esca pe blogul personal.

Un sibian a ajuns vicepreşedinte la o celebră linie de croaziere de lux din America - Laurențiu a crescut în Vasile Aaron

Doar că lui nu prea îi plăcea, așa că în momentul în care un amic, care îl ducea cu mașina acasă, i-a spus că pleacă să lucreze pe o navă de croazieră, viața lui Laurențiu ia o nouă turnură. S-a dus la firma de recrutare din Brașov, recomandată de prietenul lui, și în câteva zile a ajuns în Miami de unde, în 1997, la 21 de ani, începe să trăiască “visul american” sau cum îmi zice el: “mult mai mult decât am visat, pentru viața mea profesională”.

Crede că l-a ajutat mult faptul că făcuse liceul economic și de turism din Călimănești care i-a oferit o bază foarte bună de pregătire în servicii, “multă practică la Bâlea Lac și pe litoral”.

În America, a debutat pe o navă “Meridian”, parte a Celebrity Cruises, din poziția de “snack attendant” sau cum îmi explică Laurențiu: “pe românește, duceam tăvile de la mese la bufet, curățam mesele, un sub ajutor de ospătar:). Era un vas mic de 600 de pasageri care pleca din New York către Insúlele Bermude. ”După două luni, a trecut la ajutor de ospătar, după 6, era ospătar plin, apoi șef de sală, manager de restaurant și tot înainte “ca pionierii”.

“Dacă ești alert, muncitor, înveți, lucrurile se pot întâmpla foarte repede pe vas. Totul este bazat pe rezultate. Dacă te plac pasagerii, și asta se vede în sistemul de feedback săptămânal, avansezi”. Așadar, în 2010 devine “manager restaurant operations” în cadrul companiei mari și se mută la birourile din Miami, după mulți ani în care, atunci când avea vacanță de pe vas, baza era la Sibiu.

“La început nu mi-a plăcut Miami foarte múlt, zice Laurențiu, “pentru că era diferit de Sibiul meu.  Nu cultură, istorie, tradiții, nu restaurante extraordinare. Dar mă simțeam foarte bine la compania pentru care lucram”.

E clar că se simte și acum bine pentru că este angajat al Celebrity Cruises de 25 de ani, lucru extrem de rar și în România acestor vremuri, darămite în America…

“N-am vrut să mă mut, deoarece admir cultura companiei noastre, unde cu cât ești mai diferit și ai idei, ești mai apreciat. Este un mediu profesional în care muncești mult, dar te simți valorizat și recompensat pe măsură”.

“Sunt mulți angajați români pe vas”, îmi mai zice cu mândrie, Laurențiu. Iar eu confirm, pentru că i-am cunoscut deja pe Sergiu și Bogdan, tot din Sibiu, pe Costin, Adriana, Paula…. “Și asta pentru că sunt inteligenți, muncitori, ambitioși, bine pregătiți, știu multe limbi străine, au mare potențial și țin pasul cu noutățile, cu schimbările. Compania menține standarde ridicate financiar pentru angajați, există bonusuri; totul este despre meritocrație, cu cât ești mai bun, câștigi mai mult și promovezi, sistemul e transparent, programul nu e mai lung de 10 ore, angajații au timp să se odihnească, să viziteze locurile pe unde călătoresc, au o zi liberă pe săptămână. Apoi, sigur că multe depind de poziția pe care o ocupi. Dar, un chelner sau un butler, de exemplu, poate câștiga pe lună, numai din tips-uri, și 2500-3000 de dolari. Vacanța pentru un angajat este de două luni. Dacă ești în management, e mai lungă, dar contractele mai scurte. Captain Kate, comandantul navei Celebrity Beyond, are de exemplu 3 luni vacanță și 3 luni pe apă.

Iar dovada că suntem o companie care își tratează angajații foarte bine, este faptul că 98 la sută dintre ei s-au întors după pandemie, în timp ce alte firme din domeniu căutau disperate membrii pentru echipaj”.

Șeful lui Laurențiu, de fapt al tuturor, este o șefă, dna Lisa Lutoff-Perlo (CEO). Iar asta ar fi putut fi o problemă pentru cineva venit dintr-o țară unde bărbații dețin cam toate funcțiile de conducere. Pentru Laurențiu însă, șefa lui îi este mentor, iar când vorbește despre ea, se vede că nu se preface ca să dea bine în interviu….

”Eu o consider pe Lisa inspirație pură, lucrez cu ea de 17 ani și admir felul în care are grijă ca toți angajații să fie bine, ca într-o familie. Asta este esențial pentru ea și admirabil. Totul începe de la ea, ea dă direcția, și liderul unei organizații este extrem de important, oricât de mare ar fi instituția… Ea este flacăra care aprinde focul! Deși, nu se vorbește prea mult de foc pe un vapor (râde), așa e ea, ca o flacără…”

Nu știu eu, de unde până unde ideea că femeile nu conduc așa de bine o mașină, dar văd că la vapoare, altfel stă treaba. Poate pentru că #sizematters cum ne zice și amuzantul comandant al vasului cu 1400 de angajați, unde stau de vorbă cu Laurențiu, Captain “Kate” @captainkatemcue , o femeie superbă de 40 de ani care este primul comandat femeie din America al unei nave de asemenea dimensiuni ….

“Kate este extraordinară, spune Laurențiu. Sunt și eu acum tată de fată, am o fetiță de 4 luni, iar `Kate va fi o inspirație pentru ea. Acum câțiva ani nici nu ne puteam imagina că o să avem comandant o femeie, și nu numai asta, dar echipajul o adoră”.

Eu o să revin cu povestea lui Kate, după acest articol :). Acum, mergem mai departe cu Laurențiu, despre care toți cei de pe vas au doar cuvinte de laudă. Se duce acasă, la Sibiu, în fiecare an sau vine familia la el, și nu știe dacă se va mai întoarce în România. Familia lui din America este o frumoasă fetiță de câteva luni și soția sa din Chile pe care a cunoscut-o în 2013. Și ea lucra pentru Royal Caribbean, la birourile din Miami, fiind Entertainment Director (responsabilă cu organizarea spectacolelor), după ce a fost dansatoare. Ea a făcut primul pas. L-a invitat la o petrecere, apoi la un club de salsa și, pentru că a trecut cu bine proba dansului, acum sunt un cuplu fericit.

Următoarea etapă în carieră pentru Laurențiu? “Să ajung vicepreședinte Hotel Operations”, ar fi un pas natural, dar cine știe, câteodată apare ceva surprinzator…”

În încheiere îl întreb de ce aș alege Celebrity Beyond și nu alt vas?

“Este un vas de croazieră de lux cu multe restaurante, baruri, experiente, spectacole incredibile, multe opțiuni care fac ca experiența de lux versus prețul plătit să fie un raport incomparabil cu oferta altor companii. Valoarea produsului nostru raportată la preț este atuul nostru.

So… toate merg “ca pe apă” pentru Laurențiu, în țara tuturor posibilităților. Doar că îi lipsesc de acasă “sarmalele, limba română, muzica, fericirea aceea din Sibiu și oamenii…”. Iar dacă vă alegeți o vacanță pe unul dintre vasele companiei Celebrity Cruises, nu uitați să-i întrebați pe angajați, de “Laurentio”. O să vă convingeți ce treabă bună face și o să fiți mândri că e român, așa cum am fost și eu!

Un sibian a ajuns vicepreşedinte la o celebră linie de croaziere de lux din America - Laurențiu a crescut în Vasile Aaron Un sibian a ajuns vicepreşedinte la o celebră linie de croaziere de lux din America - Laurențiu a crescut în Vasile Aaron

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Laurențiu este fratele meu. Pare simplu parcursul lui, dar a muncit enorm. E clar că sistemul american i-a facilitat ascensiunea, pt că acolo nu contează diploma, ci omul. Noi, familia, suntem foarte mândri de el și ne bucurăm când citim aprecierile oamenilor, mai ales că foarte mulți nu ne cunosc, și nu îl cunosc.